All for Romania
Stiri din Romania si Diaspora

14 noiembrie – Zi foarte importanta pentru crestini: Traditii si superstitii de Lasata Secului pentru Postul Craciunului

Marti, 14 noiembrie 2017, este lasatul secului pentru Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului, asa cum este cunoscut de catre credinciosi. Din randuielile bisericesti aflam ca se lasa sec in seara sfantului Filip, pe 14 noiembrie, insa, daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasa sec cu o zi mai inainte.

Lasata secului este ultima zi in care crestinii mai pot manca mancaruri “de dulce”, iar din 15 noiembrie incepe Postul Craciunului, care tine 40 de zile, pana pe 25 decembrie.  Prin intermediul acestui post, Dumnezeu ne da putinta curatarii trupesti si sufletesti.

Obiceiuri, traditii si superstitii de Lasata Secului

De Lasata Secului pentru Postul Craciunului, crestinii petrec alaturi de familie. La masa de Lasata Secului se strang rudele apropiate sau prietenii si se desfata cu bucate gustoase: ciorba, fripturi, placinte si vin.

Lasatul Secului se tine ca aparare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindina. De Lasatul Secului se fac si ultimile nunti pana la sarbatorile de iarna, pentru ca de pe 15 noiembrie, incepe Postul Craciunului.

La tara, de Lasatul Secului oamenii respecta obiceiuri si practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al mortii si renasterii timpului. De pilda, la Lasatul Secului, usile si ferestrele caselor, dar si portile gospodariilor, sunt unse cu usturoi, pentru ca spiritele rele sa fie alungate. Uneori, relele se alunga si cu prin zgomote si impuscaturi.

Firimiturile ramase de la ospatul Lasatului Secului se arunca a doua zi spre rasarit, in timp ce se rosteste incantatia „Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite”. Superstitiile spun ca cine va respecta acest ritual nu va avea culturile stricate de pasari in anul ce vine.

Vasele din casa in care s-au gatit bucatele de Lasatul Secului se spala si se lasa in noaptea cu gura in jos, pentru a nu intra in ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii dupa pieptul gainii taiate pentru masa festiva. Astfel, daca pieptul e gras, iarna va fi grea, iar daca era subtire va fi usoara si vara plina de rod.

Postul Craciunului este prilej de magie pentru fetele nemaritate, care inca nu si-au gasit ursitul. Acestea trebuie sa adune cate o surcica in fiecare zi a postului, iar in Ajunul Craciunului vor fierbe crupe fara sare, pe care apoi le vor pune pe masa pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahla, sa aiba ce ospata.

Vremea din postul Craciunului este, spun batranii, un indiciu pentru cum va fi vremea in primavara urmatoare. Daca vremea nu este prea aspra, se spune ca primavara va aduce multe ploi.

De Sfantul Matei, in 16 noiembrie, fetele din zona Hategului merg la fantana din mijlocul satului si, la cantatul cocosului, aprind o lumanare si o pun pe margine. Se spune ca, pentru fetele care merita, lumina ce se reflecta in apa se va transforma si ii va arata fetei chipul viitorului sot. Tot acum, femeile lucreaza pana la amiaza pentru a avea spor in casa anul viitor.

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este si astazi spalarea veselei cu cenusa sau lesie, ca sa nu mai aiba nicio urma de carne sau derivate ale acestor produse. In Bucovina, se spune ca daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate.

Anul acesta, Postul Nasterii Domnului sau al Craciunului incepe miercuri, 15 noiembrie, si tine pana duminica, 24 decembrie, inclusiv. Postul a fost randuit pentru folosul duhovnicesc al omului, spune Sfantul Ioan Gura de Aur.

Sursa si continuarea: bzi.ro

loading...