3 motive pentru care părul tău se îngrașă mai repede

femei blonda par lung

Multe persoane se confruntă cu îngrășarea părului, însă atunci când acest fapt se întâmplă la o zi sau două după spălare, poate deveni frustrant. Dacă în unele cazuri, părul devine gras după folosirea mai multor produse de coafare, în alte cazuri poate fi vorba de o cauză mai profundă, cum ar fi dezechilibrul hormonal.

Descoperă în continuare trei factori-cheie care pot influența producția de sebum de la nivelul scalpului și cum ar trebui să îți ajustezi rutina pentru a avea un păr mai sănătos și mai puțin gras. 

  1. Periajul excesiv și folosirea produselor de coafat 

Reține că atunci când îți pieptăni părul, sebumul de la nivelul scalpului este transferat pe toată lungimea părului, așadar, cu cât mai des te periezi, cu atât mai gras devine părul tău. Încearcă să te pieptăni doar de 2-3 ori pe zi și nu uita să cureți și peria de păr cu apă caldă și săpun măcar o dată la două săptămâni. 

În același timp, dacă obișnuiești să te joci cu degetele prin păr, acest fapt explică de ce se îngrașă părul, astfel transferi pe el uleiurile și murdăria de pe degete.

Dacă îți place să folosești spumă de păr, ceară sau fixativ, trebuie să știi că aceste produse se vor acumula la nivelul scalpului, ceea ce va duce la o îngrășare mai rapidă a părului. Ai grijă să folosești un șampon purifiant care să elimine toate reziduurile de pe scalp și păr.

  1. Spălarea incorectă a părului

Da, în unele cazuri, spălatul părului de prea multe ori poate grăbi îngrășarea rădăcinilor părului. Explicația este simplă: atunci când scalpul este curățat de uleiurile sale naturale în mod excesiv, acesta le va produce în exces pentru a le compensa, ducând astfel la o creștere a producției de sebum. În același timp, contează și temperatura apei folosită la spălare. De regulă, apa fierbinte stimulează producția de sebum, așadar ar fi bine să folosești apă călduță. De asemenea, este foarte important să clătești bine șamponul și balsamul, altfel părul va căpăta un aspect îmbâcsit.

Dacă ai părul normal, încearcă să îl speli la fiecare 2-3 zile, în timp ce părul creț ar trebui spălat o dată pe săptămână. 

  1. Modificările hormonale

Hormonii au un rol important pentru sănătatea scalpului și a părului, iar fluctuațiile hormonale pot duce la o creștere a producției de sebum. Spre exemplu, înainte de menstruație, nivelul de estrogen scade, în timp ce nivelul de testosteron rămâne la fel. Această schimbare poate stimula activitatea glandelor sebacee de la nivelul scalpului, rezultând un păr mai gras. 

De asemenea, femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice au șanse mai mari să se confrunte cu îngrășarea rapidă a părului de-a lungul vieții din cauza nivelurilor mai ridicate de androgeni. Folosirea unui șampon pentru păr gras poate ajuta semnificativ la curățarea scalpului și la menținerea unui păr curat pentru o perioadă mai mare de timp.

Pe lângă motivele enumerate mai sus, mai sunt și alte cauze care pot duce la îngrășarea rapidă a părului, de exemplu contează și tipul de șampon folosit, întrucât acesta ar trebui să răspundă în primul rând nevoilor scalpului. Pe lungimea părului poți folosi balsam de păr, mască sau ulei pentru vârfurile despicate, iar aceste produse nu ar trebui să ajungă și pe scalp. 

Însă dacă nu ai indentificat o cauză exactă pentru care părul tău este gras, este posibil ca de “vină” să fie moștenirea genetică. În acest caz este important să folosești un șampon de păr care să conțină ingrediente ce susțin echilibrarea scalpului și a părului fără a agresa. Spre exemplu, acidul salicilic, uleiul de arbore de ceai sau extractul de mușețel sunt ingrediente potrivite pentru părul gras.

Sursa foto: www.unsplash.com