4 plante toxice din jurul nostru – cum te protejezi

VA Press

4-plante-toxice-din-jurul-nostru-cum-te-protejezi

Există multe plante în jurul nostru, însă nu toate sunt sigure. Unele dintre cele mai obișnuite plante pot fi otrăvitoare și chiar mortale. Iată patru plante din casa ta care pot fi periculoase și cum să te protejezi de toxicitatea lor.

Dieffenbachia Această plantă de apartament, similară cu ficusul, este una dintre cele mai toxice plante din lume. Mestecarea oricărei părți a acestei plante poate cauza durere groaznică în gură și gât, urmată de umflarea căilor respiratorii, care poate duce la sufocare.

Povestea micuțului Esteban, care a murit după ce a băgat în gură o frunză de Dieffenbachia, a devenit virală pe internet. Mama sa a avertizat că această plantă se găsește în multe case și birouri și este letală. Poate să ucidă un copil în doar un minut, iar un adult în cinci minute.

Tisa (Taxus Baccata) Tisa este una dintre cele mai otrăvitoare plante de grădină din zonele muntoase și este aproape în întregime otrăvitoare. Doar fructele de tisă sunt mai puțin nocive. Extractul de tisă era folosit în Antichitate pentru a induce avortul, dar adesea rezulta în decesul mamei și al copilului.

Nu există antidot pentru această plantă toxică, iar otrava din ea acționează destul de rapid.

Rubarbă (R. rhabarbarum) Frunzele acestei plante, destul de răspândite mai ales în Ardeal, sunt extrem de periculoase. Indiferent dacă sunt crude sau gătite, frunzele de rubarbă pot provoca arsuri la nivelul gurii, convulsii, hemoragie internă, comă și deces.

Ciumăfaia (Datura stramonium) Ciumăfaia este o specie de plante toxice din genul Datura, cunoscută popular sub numele de iarba dracului sau trompeta îngerilor. Înghițirea unei bucăți foarte mici din frunze sau tulpini poate fi aproape fatală. Simptomele de otrăvire cu această plantă includ setea necontrolată, delirul, incoerența în vorbire, tulburări de vedere, coma și deces.

Este important să fim conștienți de pericolele plantelor toxice și să luăm măsuri de precauție pentru a evita expunerea la acestea. Dacă avem copii sau animale de companie, trebuie să păstrăm plantele otrăvitoare departe de aceștia. Și nu trebuie să uităm să ne informăm cu privire la toxicitatea plantelor înainte de a le planta sau de a le aduce în casa noastră.