5 descoperiri care iti arata ca pe Marte ar putea exista viata

Oamenii au o fascinatie aproape nemuritoare pentru ideea de viata extraterestra. De cele mai multe ori, aceasta fascinatie a fost indreptata spre planeta Marte, despre care s-a spus adesea ca ar putea gazdui martieni.

De-a lungul timpului, au aparut fragmente de dovezi care ar putea sugera ca pe Marte exista – sau cel putin a existat la un moment dat viata. Unele sunt plauzibile, altele mai putin, cert este ca toate inspira aceeasi speranta – si anume ca poate nu suntem chiar atat de singuri in Univers.

Mai jos gasesti o lista cu toate dovezile care sugereaza ca Marte este sau a fost camin pentru viata:

Metanul descoperit de un rover martian

Rover-ul Curiosity de pe Marte a descoperit in 2019 cantitati mari de metan, un gaz care este considerat a fi un semn clar de viata. Pe Pamant, microbii metanogeni infloresc in locuri unde nu este prea mult oxigen (cum ar fi in subsol sau in tractul digestiv al animalelor) si elibereaza metan.

Materiile organice din solul unui lac secat

Tot Curiosity a descoperit in 2012 materii organice in solul unui lac vechi si secat. Lacul cu pricina are o vechime de aproximativ trei miliarde de ani. Nu se stie precis originea lor, dar cercetatorii au descoperit trei variante posibile: acele materii organice sunt resturi extraterestre, produsul unor reactii chimice sau resturi transportate de comete.

Fotografiile cu ceea ce par a fi niste ciuperci

Curiosity a mai trimis in 2019 pe Pamant si o serie de 15 fotografii ce pare sa fie niste ciuperci. In poze se pot observa niste posibile forme de viata aflate in proces de dezvoltare, care ies din solul martian. Sunt insa si cercetatori sceptici, care cred ca speciile surprinse in imagini nu au cu adevarat o origine biologica, ci ca ar fi mai degraba niste formatiuni din oxizi de fier.

Cantitatea de oxigen din subsol

Un studiu din 2018 arata ca pe Marte ar exista suficient oxigen in subsol, in lacurile subterane, pentru a adaposti viata – mai ales la polii planetei, unde temperaturile scazute ar favoriza transportul oxigenului catre lacuri. Problema e ca aceasta descoperire a fost realizata doar la nivel teoretic, nu practic

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !