5 sfaturi importante pentru toti parintii

Fiecare dintre noi tine minte cu siguranta momente in viata sa cand, copil fiind, ni se spunea „nu se poate”, „nu pune mana”, „fugi de-aici”, „nu alerga”. Toate aceste cuvinte sunt tot atatea oprelisti. Insa copilul nu se poate opri indata, pentru ca are o doza mare de energie si fericire si nu vrea sa accepte barierele si oprelistile. Ceea ce, de altfel, e corect, pentru ca altminteri nu ar fi invatat sa mearga, s-ar fi ciocnit de prima piedica, ar fi cazut si s-ar fi oprit, in loc sa se ridice si sa incerce sa faca primii pasi. E de datoria copiilor sa fie isteti, curiosi, agili si curajosi, pentru ca ei cerceteaza si cunosc lumea inconjuratoare. Iar fara curaj si insistenta e greu sa o cunosti.

Atunci cand copilul aude in fiecare zi „nu ai voie”, „nu pune mana”, si mai primeste pe langa asta si o palma la fund, starea lui emotionala coboara de la entuziasm si interes puternic la plictiseala, iritare, tristete si apatie. Fiind oprit, copilul devine mai putin motivat sa aiba initiative si depinde de vointa adultilor. La maturitate, acesta isi va atinge scopurile in viata, insa numai prin opriri, barire si dificultati pe care adesea si le va crea singur, din cauza ca a fost deprins de mic copil sa faca un lucru trecand peste interdictii. Astfel, nivelul implinirii emotionale a omului adult se va afla nu in zona entuziasmului si bucuriei, ci in cea a conservatismului, plictisului sau chiar mai jos. in acelasi timp, capacitatea unei persoane de a atinge scopurile, dar si succesul sau profesional, personal, in afaceri, in dragoste sau in relatia cu propriii copii depinde mult de libertatea individuala, de sentimentele de fericire (sau dezinteres) pe care le resimte.

Iata cateva sfaturi pentru parintii care isi educa copiii si vor ca acestia sa creasca fericiti si sa aiba succes in viata: incercati sa constientizati ca statutul familiei dumneavoastra s-a schimbat si acum nu mai sunteti doar sot si sotie, ci parinti care isi ajuta copilul sa creasca si sa devina un adult capabil de a-si pune scopuri si de a le atinge, printr-o suma de intentii, cunostinte, energie si entuziasm. E important sa intelegeti ca un copil nu este proprietatea mamei si a tatalui. Nu este o papusa. Nu este nici un caine pe care il poti dresa prin educatie. Este un om, o entitate complet independenta, care a ajuns in familia dumneavoastra pentru a-l ajuta sa devina un om adult si independent. Copilul dumneavoastra este o personalitate la fel de completa ca si dumneavoastra, doar ca la o scara mai mica – iata care este diferenta. si iata de ce copiii vor sa fie tratati ca adultii, le place sa se invarta in jurul adultilor, sa asculte discutiile adultilor si sa le copieze manierele.

Copiii cunosc lumea prin simturile auditive, vizuale, olfactive (gusturile si mirosurile), tactil (atingere). Va amintiti cand ati simtit ultima data gustul metalului? Sau cand vi s-a lipit limba de fierul inghetat al saniutei?

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !