A murit actorul Constantin Codrescu

Actorul consacrat Constantin Codrescu s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani. Vestea tristă a fost confirmată de către fiica actorului, Lăcrimioara Codrescu. Regizor, scenograf și un actor de mare profunzime, Constantin Codrescu s-a născut pe data de 5 septembrie 1931, la Huși în județul Vaslui.

În anul 1951 a absolvit Institutul de Teatru din București și încă de atunci s-a remarcat ca fiind unul dintre cei mai talentați actori din generația sa. În cadrul IATC București a fost un excelent profesor care a îndrumat generații de studenți.

De asemenea a fost profesor în cadrul Facultății de Teatru a Universității Ecologice după anul 1989, iar după anul 1990 a devenit director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila și al Teatrului din Sfântu Gheorghe.

Actorul Constantin Codrescu a avut o carieră sclipitoare în teatru și film. A dat viață a zeci și zeci de roluri, de o tipologie variată atât din dramaturgia națională, cât și cea universală pe foarte multe scene din țară. Printre cele mai importante scene se numără: Teatrul Național București, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, dar și multe altele.

Totodată a interpretat și numeroase roluri la teatrul radiofonic printre care „Amintiri din copilărie”, Craii de Curtea Veche”, „Antigona”, și altele. Constantin Codrescu a pus în scenă ca regizor și scenograf piese ca „Act Venețian” de Camil Petrescu, „Valea cu fluturi” de Iosif Naghiu, „Judecată în noapte” de A. Vallejo și altele.

A debutat cu rolul din „Nepoții gornistului” în regia lui Dinu Negreanu  în anul 1953. Ceva mai târziu a dat viață personajului Ghiță din „La Moara cu noroc”, filmul lui Victor Iliu, film ce a fost selecționat la Festivalul de la Cannes în anul 1957.