8.9 C
București
luni, 10 mai 2021

A murit Luca Novac, unul dintre cei mai mari instrumentiști de muzică populară

Lumea muzicii populare este în doliu după ce a murit Luca Novac, unul dintre cei mai mari instrumentiști care a activat pe plaiurile bănățene. Celebrul artist, care cânta la taragot, a promovat muzica românească peste hotare, în țări precum China, Coreea, Mongolia, dar chiar și în Uniunea Sovietică. Acesta era foarte bolnav și s-a stins din viață în locuința sa din Timișoara.

Tragedie în lumea muzicii populare din Banat. La 15 februarie, s-a stins din viață taragotistul Luca Novac, unul dintre cei mai mari instrumentiști de muzică populară din Banat. Artistul popular a murit luni dimineață la locuința sa din Timișoara. El avea 79 de ani și era foarte bolnav. Novac a fost și va rămâne unul dintre reprezentanții de marcă ai muzicii populare din Banat.

A murit marele taragostist Luca Novac

Luca Novac s-a născut în anul 1941, în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin. Acesta a crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă a iubit cel mai mult taragotul. În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan. De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin Formația „Radu Simion” și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor” sau „Hora de la Oravița”.

Lui Luca Novac i-a fost conferit, la 10 decembrie 2004, Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești.

Soțul unei artiste populare, răpus de coronavirus

O artistă de muzică populară din România și-a pierdut soțul chiar la începutul noului an. Tatiana Mărcoianu a trecut prin momente cumplite! Celebra cântăreață de muzică populară și-a pierdut soțul la începutului noului an, după ce a ajuns de urgență la spital. Din păcate, artista a aflat că soțul ei a fost infectat cu noul coronavirus. Soțul Tatianei Mărcoianu se lupta de mult timp cu o boală gravă, ciroza hepatică. Timp de un an s-a luptat cu această afecțiune, iar acum și-a dat ultima suflare.

„Tot evolua cu paşi repezi boala. El când a aflat acest diagnostic a făcut o depresie, nu a putut să suporte acest gând. A fost internat de câteva ori la Fundeni, am încercat să facem tot posibilul. Eram dispusă să vorbesc pentru un transplant de ficat”, a declarat Tatiana Mărcoianu.

În altă ordine de idei, lumea muzicii populare bănățene este îndurerată după ce a murit marele taragotist Luca Novac. Dumnezeu să-l ierte!

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate