A murit academicianul Adrian Restian, președinte al Societății Academice de Medicină a Familiei

Academicianul profesor doctor Adrian Restian, președinte al Societății Academice de Medicină a Familiei a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de neurochirurgul Vlad Ciurea.

”Sunt profund îndurerat de o veste pe care am primit-o astăzi: bunul meu prieten, academicianul profesor doctor Adrian Restian, ne-a părăsit…

Este o pierdere pe care, personal, o consider ireparabilă pentru medicina românească! Adrian era un geniu al genelor. Era fascinat de genetică, de „povestea noastră umană” care începe cu informațiile genetice primite de la părinți…

A fost un suflet nobil, un om modest, despre care prea puțini știu că a contribuit major la dezvoltarea medicinei generale și de familie în România. Era, de altfel, președinte al Societății Academice de Medicină a Familiei.

Am colaborat cu el recent la cartea „România fără mască. Fals tratat de pandemie”. Avea un fel unic de a privi societatea, condiția umană și structura statului: vedea totul „în secțiune”, în profunzime, în concepte.

Îmi amintesc, de exemplu, că vorbea deseori despre „sindromul de agresiune informațională, în care informația poate deveni un factor patogen”. Sau despre „patimile minții”… Sau despre ”bolile omului aparent sănătos” – spunea mereu cât de important este prevenția și sublinia faptul că nu banii vor rezolva problemele sistemului medical – nu doar la noi, ci global – ci noi înșine, oamenii, prin schimbarea stilului de viață. Și multe, multe altele! Era o enciclopedie.

Un om cu principii, cu tărie de caracter, un partener de dialog spiritual, cum greu mai găsești. Îmi va lipsi!

Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris medicul Vlad Ciurea pe Facebook.