Acesti pacienti au confundat UPU cu un hotel! Refuza sa plece acasa si cer sa fie transportati cu ambulanta. Medicii sunt revoltati de aceasta situatie

• Foarte multi pacienti confunda Unitatea de Primire Urgente cu un hotel • Zeci de persoane refuza sa paraseasca unitatea medicala daca nu sunt transportate la domiciliu cu ambulanta • De multe ori este vorba despre pacienti tineri, fara probleme grave de sanatate, care ar putea sa se deplaseze singuri la domiciliu • Medicii trag un semnal de alarma si transmit un mesaj important

Medicii ieseni se confrunta cu o situatie cel putin ciudata in aceasta perioada a anului, din cauza pacientilor care ajung la Unitatea de Primire Urgente. Cadrele medicale de la Spitalul „Sf. Spiridon” vorbesc despre un fenomen tot mai des intalnit. Astfel, foarte multe persoane care sunt aduse la unitatea medicala refuza sa paraseasca spitalul, chiar daca nu au nevoie de internare. Cei mai multi dintre ei doresc sa fie transportati inapoi la domiciliu cu ambulanta, chiar daca acest lucru nu intra in atributiile cadrelor medicale.

„Mentionam faptul ca sunt foarte multi pacienti din mediul rural, care la finalul evaluarii si tratamentului din Unitatea de Primire Urgente nu pot pleca acasa deoarece nu au cu ce. Rudele nu vin sa-i ia dimineata sau seara tarziu, iar dumnealor, de multe ori, declara ca nu au bani, ca nu stiu de unde trebuie sa ia microbuzul. Sunt si multe persoane care considera ca daca au venit cu ambulanta la spital, tot ambulanta trebuie sa-i duca acasa. Vorbim despre o situatie permanenta, dar acum sunt mai multi pacienti in UPU. Astfel, in ultima perioada, numarul cazurilor este mai mare”, precizeaza prof. univ. dr. Diana Cimpoesu, coordonator UPU-SMURD Iasi.

Foarte multe astfel de cazuri, in aceasta saptamana

In dimineata zilei de miercuri, la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi au fost nu mai putin de sapte pacienti aflati in imposibilitatea de a se intoarce acasa. Astfel, multi dintre ei au ramas in Unitatea de Primire Urgente peste noapte, fiind luati acasa doar seara. Totodata, unii au fost dusi acasa de ambulanta, pentru ca alta solutie nu exista.

„Numai in dimineata zilei de ieri au fost inregistrate sapte astfel de cazuri. Este vorba despre pacienti din localitatile Erbiceni, Medeleni, Podu Iloaiei, Cozmesti sau Raducaneni. Pacientii trebuie sa inteleaga ca ambulanta nu este taxi. Totodata, mentionam ca doar 25% dintre pacientii care vin in Unitatea de Primire Urgente necesita internare. Problemele sociale nu sunt, legal, in sarcina spitalelor de urgenta. De multe ori, pe unii dintre ei chiar ii duce Ambulanta acasa. Doua dintre persoane au stat la spital pana la ora 17:00, cand au fost preluate de catre rude, chiar daca erau gata de plecare de la ora 5 dimineata. In toata aceasta perioada, aceste persoane stau in UPU, chiar daca nu mai sunt pacienti, fiind rezolvati. Ei trebuie sa mearga acasa, dar, de multe ori, nu inteleg acest lucru. Si cei de la Ambulanta ii roaga sa isi ia haine, pantofi sau bani cand vin la UPU, pentru ca nu toti trebuie sa fie internati”,  adauga prof. univ. dr.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !