Financial Times. Rusia și Ucraina au făcut progrese spre un acord de încetare a focului, care prevede neutralitatea Ucrainei

Ucraina și Rusia au elaborat un plan de pace provizoriu, care include o încetare a focului și o retragere a Rusiei de pe teritoriul ucrainean, dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o serie de limite pentru forțele sale armate, relatează Financial Times, citând trei surse implicate în discuții.

Acordul propus ar presupune practic ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de aderare la NATO și să garanteze că nu va găzdui baze militare străine sau armament. În schimb Kievul va primi protecția unor aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au precizat sursele pentru cotidianul financiar britanic.

Mihailo Podoliak, consilier important al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru Financial Times că orice acord ar implica în orice caz, că ”trupele Federației Ruse ar trebui să părăsească teritoriul Ucrainei” capturat de la începutul invaziei, pe 24 februarie – și anume regiunile sudice de-a lungul Mării Azov și Mării Negre, precum și teritoriul de la est și nord de Kiev.

Negociatorii ucraineni și ruși au discutat luni pentru prima dată în întregime planul provizoriu în 15 puncte, mai relatează ziarul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat tot miercuri că este prea devreme pentru a dezvălui conținutul potențialului acord dintre Moscova și Kiev, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA.