Adevarul ascuns din spatele uleiului de palmier. Iata cum este produs

Dupa ce timp de secole oamenii au mancat grasime animala, de cateva decenii uleiul de palmier este omniprezent in farfuriile noastre. 

Se pare ca aceasta „invazie” are la baza doar costurile, acesta nefiind si un produs bun pentru organism. Uleiul de palmier este lider mondial la consum, fiind prezent in foarte multe produse cum sunt margarina, biscuitii, cerealele pentru micul de dejun, inghetata, dulciurile, sapunul, cosmeticele si multe alte produse, sub denumirea de „ulei vegetal”. Se gaseste si in magazine, la bidoane de 2-3 litri, fiind preferat uleiului clasic fiindca este mai ieftin. Uleiul de palmier se mai foloseste si pe post de combustibil alternativ in industria transportului.

Costurile productiei uleiului de palmier sunt mai mici decat in alte cazuri, dupa cum se poate observa. Randamentul la hectar este de cateva ori mai mare fata de alte plante. Astfel, pentru a obtine 10 tone de ulei e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapita sau floarea soarelui si 8 hectare de maslini. Nimic mai simplu!

Ulei de palmier. Grasimi saturate

Conform Mihaelei Bilic, un reputat nutritionist, uleiul de palmier nu este chiar bun pentru consumul alimentar. Desi este vegetal, este mai bogat in grasimi saturate decat untul sau alte grasimi de origine animala. Uleiul de palmier contine un acid gras numit palmitic. Faceti o comparatie: untul are 30% acid palmitic, carnea rosie 20% in timp ce uleiul de palmier contine 45%! Uleiul de palmier este de asemenea foarte bogat in acizi de tip Omega 6 a caror prezenta in organismul uman duce la artrita si chiar cancer de prostata si cancer mamar.

Vezi si: Aceasta boala mortala apare dupa 45 de ani. Daca nu e depistata rapid, sansele scad la 8%

Ceea ce urmeaza mai jos va va face sa va ganditi daca vreodata veti mai cumpara produse care contin ulei de palmier. Productia uleiului de palmier este o adevarata catastrofa ecologica.

Palmierul este originar din vestul Africii, unde era cultivat in mod traditional pentru hrana, fibre vegetale si in scop medical. Datorita cresterii cererii de ulei de palmier care s-a intensificat incepand cu anul 1970, cultivarea palmierului a inceput sa se faca pe scara larga.

Principalele tari care produc astazi ulei de palmier sunt Malaiezia si Indonezia, unde se concentreaza 86% din productia mondiala. Din acest motiv au fost distruse 3,5 milioane de hectare de paduri in ultimii 15 ani. 

Insulele Borneo si Sumatra sunt printre regiunile cu cea mai mare biodiversitate de pe planeta, dar si cel mai grav afectate de defrisari in favoarea palmierilor de ulei. Aici cresc peste 20.000 specii de plante, 3.000 specii de arbori si se intalnesc circa 300.000 specii de animale. Printre animalele aflate pe cale de disparitie sunt urangutanii.

Vezi si: Mihaela Bilic: “Aparatele de forta si mersul la sala fac muschi, nu vei slabi!”

Astazi, aproape 200 de urangutani mai traiesc in Indonezia, dupa ce habitatul lor natural a fost distrus in proportie de 90% in ultimii 20 de ani.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !