A murit Adi de la Brad, guru din Apuseni. Liderul sectei Copiii Soarelui era internat de mai multe zile în spital

Liderul comunităţii „Copiii Soarelui”, Ardelean Farcaş, cunoscut drept „Adi de la Brad”, a murit.

Bărbatul a fost internat la spitalul din Deva în urmă cu câteva zile, când medicii au stabilit că avea o infecţie gravă la plămâni, dar şi ocluzie intestinală.

Ardelean Farcaş a suferit o hemoragie digestivă de amploare și a fost intubat, au anunţat medicii de la spitalul din Deva, acolo unde a fost internat.

Vineri dimineaţă, 8 iulie, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

Liderul comunităţii „Copiii Soarelui”, Ardelean Farcaş, cunoscut drept „Adi de la Brad”, a fost arestat preventiv pe 27 mai pentru şantaj, viol, împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

El a contestat arestul preventiv și s-a plâns de condițiile din detenție, invocând probleme grave de sănătate care i-ar pune viaţa în pericol.

Bărbatul de 59 de ani a solicitat să fie judecat în stare de libertate, referindu-se la afecţiuni cardiace care nu i-ar permite să stea în pușcărie.

Tribunalul Hunedoara a decis să îl pună sub control judiciar.

Cine a fost „Adi de la Brad”
Gurul ”Copiilor Soarelui”, pe nume Ardelean Farcaş este un fost miner cu studii liceale. A înfiinţat în 1997 ”Centrul de meditaţie Vipassana” de la Dumbrava de sus (comuna Ribiţa), condus de asociaţia sa, Copiii Soarelui.

Susține că deţine tehnica respiraţiei pe care a învăţat-o de la mama sa și că pragul taberei din vârf de munte i-a fost călcat de oameni importanţi, dornici să experimenteze tehnicile sale de meditaţie.

”Vin la mine politicieni, poliţişti, ziarişi şi preoţi. Toţi vor să participe la curs. Mulţi renunţă pentru că este foarte greu. Spre exemplu, în cele 10 zile cât durează cursul este interzisă orice formă de comunicare. Eu îi purific. Îi învăţ să se cunoască pe ei însuţi. Cine mă ascultă şi stăpâneşte tehnica va trăi sute de ani”, afirma acesta.

Acuzațiile aduse de foştii discipoli
În luna aprilie 2022, într-un articol publicat de „Scena 9”, jurnalista Delia Marinescu a reclamat abuzuri la care Ardelean Farcaş i-ar fi supus pe unii dintre cursanţi.

”Foştii membri îl acuză pe Adi de la Brad de abuz sexual, abuz emoţional, exploatare prin muncă, izolarea de propriile familii, constrângerea de a nu merge la medic, de a trece copiii pe numele lui şi a nu-i trimite la şcoală.

Şi în primul material documentasem abuzurile emoţionale ale liderului, care le indica oamenilor când au voie să facă sex sau să mănânce, care le recomanda să apeleze la obiectele şi poţiunile create într-un laborator improvizat în loc să meargă la medic şi care includea teorii ale conspiraţiei în meditaţie”, informa publicaţia ”Scena 9”.