Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad monitorizeaza si intervine zonele afectate de inundatii din judetele Botosani si Iasi – FOTO

Precipitatiile insemnate cantitativ care au avut si caracter torrential au provocat in judetele Botosani si Iasi scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide cu efecte severe de inundatii locale si cresteri importante de debite si niveluri cu depasiri ale Cotei de Pericol pe raurile din bazinul hidrografic Miletin – bazin aval Statia Hidrometrica Nicolae Balcescu si Sitna (afluent al Jijiei). Motiv pentru care de ieri de la ora 22.00 pana astazi la ora 9.00 Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a instituit COD ROSU.
Cantitatile de apa inregistrate au fost insemnate in jud. Botosani – la Acumulare Campeni s-a inregistrat 74,3 l/mp precipitatii, intr-un timp foarte scurt. In judetul Iasi s-au inregistrat precipitatii abundente cu precadere in jumatatea de nord-est, in special in bazinul raului Miletin.
S.G.A Iasi
Din cauza debitelor de viitura inregistrate pe raul Miletin la Statia Hidrometrica Sipote din jud. Iasi (48 cm peste COTA DE PERICOL) s-au produs inundatii din cauza scurgeri importante de pe versanti in comunele Sipote si Plugari. S-au inregistrat pagube la obiectivele socio- economice, case, anexe gospodaresti, drumuri si poduri. In prezent, tendinta este de scadere.
Specialistii din cadrul Administratiei Bazinale de Apa Prut-Barlad si de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Iasi au intervenit noaptea trecuta pentru asigurarea tranzitarii viituri si scurgerea cat mai rapida a apei din zona inudata. De asemenea s-au efectuat manevre de pregolire ale acumularilor Halceni,  Podu Iloaie, Tansa, Cucuteni din jud. Iasi in vederea atenuarii undei de viitura.
S.G.A. Botosani
La statiile pluviometrice de pe raza judetului Botosani s-au inregistrat depasiri de praguri critice ale precipitatiilor. S-au inregistrat cresteri importante de niveluri in urmatoarele acumulari din judetul Botosani : Cal Alb, Dracsani, Mileanca si Stanca si s-au efectuat manevre de pregolire in vederea atenuarii viiturilor. Precipitatiile abundente au generat scurgeri de pe versanti si revarsarea cursurilor de apa afectand localitatile Flamanzi, Stauceni, Lunca, Todireni, Prajeni. In prezent, pe raul Sitna tendinta este de scadere, inregistrandu-se 81 CA (cota de atentie).
In continuare, A.B.A. Prut-Barlad prin S.G.A Botosani si S.G.A Iasi monitorizeaza si intervine pe cursurile de apa din cele doua judete afectate de inundatii.
Autoritatile locale trebuie sa asigure starea de permanenta la sedii si sa intervina in special in zona podurilor si a podetelor indepartand acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetatie si plutitori, care ar putea obtura sectiu

 » Sursa: bzi.ro

loading...