sâmbătă, 26 septembrie 2020

Adrian Marinescu explică de ce uneori apar rezultate false la testarea pentru coronavirus

Știrile zilei

Ce spune Tavi Colen despre fosta soţie a lui Alin Oprea: „M-am trezit cu ea în casă…”

Tavi Colen, fostul coleg de trupă al lui Alin Oprea, se implică din nou în scandalul divorţului dintre Alin...

Declarațiile lui Gheorghe Dincă din instanță au fost făcute publice

Declarațiile lui Gheorghe Dincă din instanță au fost făcute publice de către Alexandru Cumpănașu. Acesta a venit cu noi...

Strigătul de ajutor al lui Mihăiță, băiețelul orfan care vrea să zboare: „Vrea să fie un copil normal”

Micuțul în vârstă de șase ani își dorește să fie ca un copil normal, să poată merge și alerga,...

Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul „Matei Balș“ din București, explică de ce apar uneori rezultate fals negative sau pozitive în urma testării cu aparatele RT-PCR. Acesta susține că, deși testul este considerat standardul în diagnosticul COVID-19, aceste are un mare minus. Testul RT-PCR este extrem de sensibil.

Totuși, medicul infecţionist consider că nu există vreo analiză care să fie superioară acestui test şi că el este folosit acum pentru diagnosticul iniţial al Covid.

„Ştim clar că această analiză real time PCR este doar orientativă, ea pune diagnosticul în momentul iniţial, dar ştim bine că nu mai este obligatoriu să luăm această analiză pentru a demonstra că o persoană este vindecată. Avem o izolare de 14 zile, se consideră că după acest interval de timp infecţia nu mai este activă, asta oriunde în lume, nu numai în România“,spune Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.

Adrian Marinescu explică de ce uneori apar rezultate false la testarea pentru coronavirus: Testul RT-PCR este extrem de sensibil
Medicul imunolog susține că testul RT-PCR are anumiți parametric de sensibilitate şi specificitate.

„Atunci când folosim un anumit kit, el are o calitate, anumiţi parametri, parametrul de sensibilitate şi specificitate. Cu siguranţă că teste fals pozitive şi fals negative există oriunde în lume”, spune Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.

În ce condiţii testul RT-PCR poate arăta exact inversul situaţiei reale de sănătate
Doctorul în imunologie şi microbiologie Radu Ciornei explică în ce condiţii testul RT-PCR poate arăta exact inversul situaţiei reale de sănătate.

„Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv.

Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă”, spune Radu Ciornei.

Care sunt cauzele testelor fals negative
Potrivit doctorului în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară, teste fals negative pot fi din multe cauze: pot fi erori umane, erori de protocol, eroare de recoltare, reactivii pot fi expiraţi, ţinuţi în condiţii necorespunzătoare.

Medicul Radu Ciornei susține că, potrivit calculelor făcute de vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, am putea avea într-o lună 2600 de cazuri pe zi şi 1.400 de pacienţi în ATI.

„Domnul Popovici a făcut nişte calcule şi dacă urcăm de la 1,1 la 1,2, am putea avea într-o lună 2600 de cazuri pe zi şi 1.400 de pacienţi în ATI. Noi nu vom avea o expansiune a bolii precum în Italia plus.

Vom avea o evoluţie lungă şi trenantă, eu sunt sigur că acest număr mare de depistări sunt şi din cauza testelor trebuie să fim în expectativă armată, trebuie să ştim că măsurile de siguranţă ne ajută, trebuie să ştim că infectarea este posibilă în orice spaţiu închis“, menționează Radu Ciornei.

loading...
- Advertisement -

Advertoriale promovate

Alte articole pe aceiași temă