Afectiunea care nu da semne, dar care te poate lasa fara vedere

Cand a fost ultima oara cand ai mers la un control oftalmologic? In luna ianuarie, medicii oftalmologi din toata lumea vor sa ridice gradul de constientizare si diagnosticare precoce a glaucomului, una dintre principalele cauze ale orbirii, la nivel international.

Societatea Romana de Glaucom estimeaza ca in Romania exista aproximativ 140.000 de persoane cu glaucom. La nivel mondial, 50% din pacientii care sufera de glaucom sunt nediagnosticati.

Dr. Cristina Ciuca, Medic Specialist Oftalmolog la Optica Medicala Videt.ro, ofera pentru Ziare.com informatii despre glaucom, menite sa ajute la depistarea precoce a acestei afectiuni.

Glaucomul este o boala care atrofiaza in mod progresiv nervul optic, ceea ce afecteaza vederea periferica, ducand la ingustarea treptata a campului vizual. Majoritatea cazurilor de glaucom sunt corelate cu o presiune intraoculara crescuta.

Tipuri de glaucom

In functie de configuratia unghiului dintre iris si cornee sunt doua tipuri principale de glaucom:

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cel mai des intalnit tip de glaucom. Peste 90% din pacientii cu glaucom au aceasta forma a bolii. Unghiul dintre iris si cornee are o deschidere normala, dar sistemul de drenaj al umorului apos devine din ce in ce mai putin eficient, iar lichidul intraocular nu este evacuat asa cum ar trebui.

Glaucomul primitiv cu unghi inchis este mai putin comun decat glaucomul primitiv cu unghi deschis. Este determinat de o predispozitie anatomica a globului ocular si este caracterizat prin blocarea unghiului dintre iris si cornee de catre periferia irisului, cu blocarea eliminarii umorului apos, si cresterea presiunii intraoculare.

Factori de risc pentru glaucom

Exista o serie de factori care faciliteaza aparitia glaucomului. Esti predispus catre aceasta afectiune daca:

1. Suferi de urmatoarele afectiuni generale:

– Diabet zaharat;
– Hipertensiune sau hipotensiune arteriala;
– Boli cardiovasculare sau de tiroida.

2. Suferi de urmatoarele afectiuni oculare:

– Miopie sau hipermetropie mare (care necesita sa porti lentile de contact sau ochelari de corectie a vederii);
– Antecedente de decolare de retina;
– Inflamatii sau tumori intraoculare.

3. Ai rude de sange care sufera de glaucom

Persoanele care au rude de gradul I cu glaucom prezinta un risc mai mare de a face aceasta afectiune in comparatie cu cei care nu au antecedente de glaucom in familie.

4. Presiunea ta intraoculara este ridicata

Hipertensiunea intraoculara este principalul factor de risc ce determina aparitia glaucomului.

5. Ai o varsta inaintata.

„Multe persoane cred ca glaucomul apare doar la varstnici si ca nu trebuie sa isi faca griji cu privire la aceasta afectiune pana nu ajung la o varsta inaintata. Aceasta informatie gresita are la baza un adevar, si anume ca riscul de aparitie a glaucomului creste odata cu varsta. Totusi, glaucomul poate afecta pe oricine, de la sugari, pana la seniori”, explica dr. Cristina Ciuca, Medic Oftalmolog Videt.

Dupa varsta de 40 de ani,

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !