Alerta alimentara in Romania! Avertizare oficiala privind produsele din lapte! Ce pun producatorii in 40% din branza de pe piata! Soc dupa control!

Alerta alimentara de la minister in urma controalelor privind produsele din lapte. Astfel, autoritatile au descoperit ca peste 40% din branza de pe piata nu respecta procesul de fabricatie si utilizeaza produse pe baza de grasimi hidrogenate in loc de lapte natural.

Alerta alimentara de la Ministerul Agriculturii , dupa ce, in urma controalelor care au vizat 180 de magazine si unitati de productie din Bucuresti si din alte 12 muncipii, s-a constatat ca 40% dintre acestea utilizeaza in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate si informeaza eronat consumatorii prin sistemul de etichetare ca utilizeaza produse obtinute din lapte.  

„Au fost verificate 180 de unitati (din care 85 patiserii, 17 Cofetarii – laboratoare cofetarie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unitati de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfasurat in Bucuresti si in municipiile resedinta de judet precum Dambovita, Prahova, Buzau, Calarasi, Giurgiu, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Vrancea, Vaslui. Dintre acestea 73 de unitati, reprezentand un procent de 40,5%, utilizeaza in procesul de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate si informeaza eronat consumatorii prin sistemul de etichetare ca utilizeaza produse obtinute din lapte (branza, cascaval, unt, etc)”, anunta Ministerul Agriculturii, care, impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a reluat din 21 ianuarie activitatile de control desfasurate in anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grasimilor hidrogenate in locul produselor exclusiv pe baza de lapte, informarea corecta a consumatorilor, depistarea, sanctionarea si diminuarea fraudelor in domeniu.

Alerta alimentara!

Actiunile se desfasoara atat in Municipiul Bucuresti cat si in toate municipiile resedinta de judet si urmaresc in principal verificarea conformitatii denumirii produselor alimentare ce se comercializeaza, in raport cu inscrisurile de compozitie din sistemul de etichetare, potrivit unui comunicat de la minister remis pe adresa redactiei. „Chiar daca se constata o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati  obtinute din grasimi hidrogenate, in comparatie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persista in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte si pe linia informarii corecte a consumatorilor”, subliniaza ministerul.

 Au fost depistate si alte abateri precum comercializarea asa-zisei ,,Specialitate Bulgaria’’ drept Telemea de Bivolita, Telemea de Capra si Telemea de Vaca, la preturi c

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !