Alerta METEO. Cod Galben de averse torentiale, vijelii, grindina si inundatii

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, luni, o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferica, valabila pentru 29 de judete.

Potrivit meteorologilor, in intervalul luni ora 11.00 – 22.00, la munte, in Dobrogea, local in Muntenia, Transilvania, Moldova, Maramures si nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata.

Aceasta se va manifesta prin averse torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vantului si pe alocuri vijelii si grindina.

In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor depasi 25…40 l/mp si pe arii restranse 50…70 l/mp.

Judetele vizate de fenomene extreme:
Maramures, Suceava, Bistrita-Nasaud, Neamt, Harghita, Mures, Brasov, Covasna, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Hunedoara , Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Ialomita, Constanta si Calarasi.

Fenomene specifice instabilitatii atmosferice se vor semnala luni, pe arii restranse si in restul teritoriului, iar marti cu precadere in nord, centru si est.

Cod galben de viituri
Hidrologii au emis o avertizare Cod galben de viituri, valabila de luni ora 12.00 pana marti la ora 24.00, valabila pe rauri din 28 de judete.

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) anunta sccurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie in bazinele hidrografice Viseu, Iza, Somesul Mare, Mures, Olt, Arges, Ialomita, Siret, Prut si pe raurile din Dobrogea.

Sub Cod galben sunt rauri din judetele Maramures, Bitrita-Nasaud, Harghita, Mures, Brasov, Alba, Cluj, Covasna, Sibiu, Valcea, Arges, Olt, Dambovita, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomita, Buzau, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Iasi, Vaslui, Galati, Constanta si Tulcea.

Atentionarea vizeaza in principal fenomenele de scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, care se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele: Maramures, Bistrita Nasaud, Arges, Dambovita, Neamt si Bacau.