Alex Velea nu și-ar apăra țara în caz de război: ”Pentru cine să lupt și să mor? Aș fugi, îți dai seama!”

În contextul în care noțiunea de patriotism a fost intens dezbătută și folosită de lumea politică, și de modul perpetuu în care societatea românească a fost mai degrabă îndemnată spre a conștientiza ceea ce îi desparte pe membrii săi, în dauna celor ce i-ar uni, nu e o mirare că încă de la începutul conflictului din Ucraina destui dintre români se întrebau dacă să plece din țară…

Alex Velea poate fi considerat un model pentru mulți dintre tinerii României. În cadrul unui podcast, cântărețul declară, cu sinceritate și fără ipocrizie sau falsitate, că nu s-ar gândi deloc să ia arma în mână și să-și apere țara în cazul în care ar fi atacată.

Întrebat de Radu Țibulică, realizatorul podcast-ului, ce ar face dacă ar fi situație de război în țara noastră – s-ar înrola în armată sau ar fugi, Alex Velea a răspuns:

”Aș fugi, îți dai seama. (râde). Te așteptaii să zic – ”Nu, eu o să lupt pentru patrie!”.

Eu sunt un om non-violent. Urăsc violența, războaiele. Pentru cine am lupta, pentru cine am muri? Pentru noi? Ce îți oferă patria ție? Nu știu dacă aș fi gata să-mi dau viața pentru patrie, în contextul ăsta.

Dacă trăiam acum 400 de ani, probabil aș fi făcut-o, acum nu m-aș duce la război. Nu aș vrea să fiu nevoit să fac asta. Nu aș vrea să împușc pe cineva. Nici n-aș ști de ce îl împușc… N-aș vrea să mor, în primul rând, și, în aceeași măsură, n-aș vrea să-l rănesc pe altul, doar așa de dragul de a face asta.

Sunt războaie făcute de bătrâni în care mor tinerii. Eu îmi iubesc țara, iubesc orașul natal (Craiova – N.R.), dar mi se pare că țara nu ne oferă atât de multe lucruri. De asta mi se pare că mulți tineri simt nevoia să plece”.