Alexandru Rafila, reacție de ultimă oră despre formularul obligatoriu din România. Toți românii trebuie să afle

Alexandru Rafila vine cu o reacție de ultimă oră. Ce spune acesta despre formularul de călătorie obligatoriu din România? Ce sancțiuni vor primi cei care nu se conformează și nu respectă legea?

Alexandru Rafila, reacție despre formularul obligatoriu din România: ce spune specialistul?

Alexandru Rafila a vine cu o primă reacție despre formularul de călătorie care devine obligatoriu în România. De asemenea, ministrul Sănătății explică și care sunt sancțiunile pe care le vor primi cetățenii care nu se conformează noilor reguli.

Concret, românii fac acum cunoștință cu un act normativ privind transmiterea noii tulpini emergente Omicron. Țara noastră suportă și ea decizia Comisiei Europene în privința instituirii unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare.

Acesta nu este un document care să împiedice circulația, ci este un act care ajută să fie mai rapid localizate persoanele infectate și în cele din urmă Direcțiile de Sănătate Publică să poată interveni rapid în vederea anchetelor epidemiologice. Instituțiile competente pot lua astfel măsuri mult mai rapid. Documentul face parte dintr-o serie de proceduri rapide a contacților persoanelor infectate.

Anunțul ministrului Sănătății

„România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene în ceea ce privește instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare și răspuns instituit în legătură cu amenințările transfrontaliere.

Nu este un document care împiedică circulația, dimpotrivă, este un document ce ne ajută să localizăm rapid contacții unei persoane infectate și Direcțiile de Sănătate Publică să poată efectua rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun. Nu este decât o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate”, a declarat Alexandru Rafila în cursul zilei de miercuri, arată antena3.ro.

Ce sancțiuni primesc cei care nu respectă legea?

Cei care au în plan să tranziteze anumite locuri trebuie să completeze acest certificat cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Dacă nu fac asta, pot merge la domiciliu și să-l completeze pe parcursul a 24 de ore de la ajungerea în țară, dar vor primi amendă dacă nu respectă intervalul în cauză.

”Călătorii trebuie să completeze acest certificat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, pot merge la domiciliu și pot să îl completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancțiunea unei amenzi, dacă nu respectă acest interval”, a mai explicat el.