Alimentul desavarsit. Contine aproape toate vitaminele si mineralele de care are nevoie corpul nostru

“Copacul lui Dumnezeu” sau “cel care nu moare niciodata”, Moringa Oleifera este o planta extrem de pretioasa pentru ca putem sa folosim de la ea totul, de la radacina pana la ultima frunza.

Pana in prezent, oamenii de stiinta au investigat amplu doar o parte din numeroasele beneficii de sanatate oferite de aceasta planta. Cercet. Dr. Horatiu Albu, master in biologia moleculara, ne spune care pot fi efectele benefice ale acestei plante miraculoase asupra sanatatii noastre.

Moringa este foarte hranitoare

Moringa, un copac destul de mare indigen in nordul Indiei, vine cu avantajul ca aproape toate partile ii pot fi consumate sau utilizate ca ingrediente in diferite medicamentele fitonutritionale sau remedii traditionale pe baza de plante.

Frunzele si pastaile sunt frecvent consumate in anumite parti ale Indiei si Africii. Frunzele sunt o sursa excelenta de proteine, vitamine si minerale. Astfel, o ceasca de frunze proaspete, taiate contine 2g proteine complexe si o proportie importanta din necesarul zilnic de Vitamina B6 (19%), Vitamina C (12%), Vitamina B2 (9%), Vitamina A (9%) sub forma beta-carotenilor, Fier (11%) si Magneziu (8%). In tarile occidentale, frunzele uscate si apoi transformate sub forma de pulbere sau capsule sunt utilizate pentru suplimentare nutritionala.

Pastaile sunt in general mai scazute in vitamine si minerale decat frunzele insa exceleaza in continutul de Vitamina C, o ceasca de pastai proaspete, feliate (100 grame) aducand 157% din necesarul ei zilnic.

Moringa este bogata in antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi care actioneaza impotriva radicalilor liberi din corpul nostru. Nivelurile ridicate de radicali liberi si stresul oxidativ pot contribui la inflamatie, boli degenerative, imbatranire dar si la aparitia si derularea majoritatii bolillor cronice inclusiv cele cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2.

Mai multi compusi antioxidanti au fost gasiti in frunzele Moringa. Astfe, pe langa Vitamina C si beta-carotenii enumerati mai sus, Moringa aduce si multa Quercetina si Acid clorogenic, compusi fitonutritionali care pot participa la scaderea tensiunii arteriale si la moderarea nivelului zaharului din sange, dupa mese.

Un studiu efectuat pe femei care au primit in dieta circa 7g de pulbere de frunze de Moringa in fiecare zi, timp de trei luni, a indicat cresterea semnificativa a nivelelor antioxidante ale sangelui.

Moringa poate scadea nivelul zaharului din sange

Glicemia crescuta aduce in timp probleme serioase ale sanatatii si reprezinta elementul caracteristic principal al diabetului zaharat. Mai multe studii relevante (majoritatea pe modele experimentale animale) au aratat ca Moringa poate ajuta la scaderea nivelului de zahar.

Recent, la 30 de femei care au luat 7g de pulbere de frunze de moringa in fiecare zi, timp de trei luni s-a inregistrat o scadere a glicemiei medii cu 13,5%. In plus, intr-un studiu mai mic realizat pe pacienti diabetici s-a constatat ca adaugarea a 50 de grame de frunze de Moringa la o masa a redus cu 21% nivelul glicemiilor, efecte care au fost puse cel mai probabil pe seama izotiocianatilor continuti.

 » Sursa: culinar.bzi.ro