• Home
  • Actualitate
  • Alocațiile pentru copii și adolescenți, mărite semnificativ din 2024: Beneficiarii vor primi cu peste 10% în plus

Alocațiile pentru copii și adolescenți, mărite semnificativ din 2024: Beneficiarii vor primi cu peste 10% în plus

Se maresc alocatiile

Începând cu acest an, alocațiile pentru copii și adolescenți vor cunoaște o majorare semnificativă, întrucât se vor indexa cu rata inflației din anul 2022, conform prevederilor legii 61/1993. Astfel, alocațiile se vor mări cu 13,8%, o veste bună pentru familiile cu copii.

Pentru cei cu vârste între 2 și 18 ani, alocația lunară va crește de la 255 de lei la 292 de lei, adică cu un plus de 36 de lei. Copiii sub vârsta de 2 ani și cei cu diverse dizabilități până la 18 ani vor beneficia de o sumă și mai mare, aceasta crescând cu 88 de lei, ajungând astfel la 719 lei pe lună.

Decizia de majorare a alocațiilor vine în urma indexării anuale a acestora cu rata medie anuală a inflației, un indicator comunicat de Institutul Național de Statistică. Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a confirmat aceste majorări, precizând sumele exacte care vor fi acordate diferitelor categorii de beneficiari.

În luna februarie, beneficiarii vor începe să primească noile sume, plata fiind efectuată prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială. De remarcat este faptul că nu doar alocațiile vor fi majorate în 2024, ci și alte tipuri de ajutoare și prestații sociale, inclusiv indemnizația de șomaj, care se calculează în funcție de indicele social de referință (ISR). Acesta se actualizează anual, la 1 martie, cu procentul inflației din anul precedent, dacă valoarea sa este pozitivă, conform legii nr. 225 din 26 iulie 2021.