Oficial chinez: Nu vom ataca niciodată Ucraina. Suntem o ţară prietenoasă cu poporul ucrainean 

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Liov ambasadorul Chinei în Ucraina a dat asigurări că țara sa nu va intra niciodată într-un conflict cu Ucraina și că, dimpotrivă, o va ajuta, în special din punct de vedere economic.

„China nu va ataca niciodată Ucraina. Vom ajuta, mai ales din punct de vedere economic… În această situaţie, pe care o aveţi acum, vom acţiona responsabil”, a declarat  ambasadorul Chinei în Ucraina, Fan Xianrong, în timpul unei întâlniri cu Maksym Kozytsky, şeful administraţiei militare regionale din Liov.

„China este o ţară prietenoasă cu poporul ucrainean. În calitate de ambasador, pot spune în mod responsabil că China va fi întotdeauna o forţă benefică pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât şi politic”, a argumentat ambasadorul chinez.

Fan a spus că Ambasada Chinei s-a mutat de la Kiev la Liov şi va rămâne acolo pentru moment, potrivit lui Kozytsky.

De asemenea, marţi, ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a publicat un articol în Washington Post, reiterând că Beijingul vrea să se încheie conflictul din Ucraina. Astfel, au fost eliminate ”zvonurile” conform cărora ”China ştia, a acceptat sau a susţinut în mod tacit” războiul.

”Conflictul dintre Rusia şi Ucraina nu face niciun bine Chinei. Dacă China ar fi ştiut despre criza iminentă, am fi făcut tot posibilul să o prevenim”, a scris Qin.

Afirmaţiile oficialului chinez în SUA au venit în urma declaraţiilor oficialilor serviciilor secrete americane, care au susţinut că Rusia a cerut Chinei sprijin militar în Ucraina, afirmaţie pe care Beijingul şi Moscova au dezminţit-o ulterior.