Ambasadorul Ucrainei la Berlin l-a catalogat drept ”ofuscat” pe cancelarul Olaf Scholz pentru refuzul de a vizita Kievul

Refuzul cancelarului german Olaf Scholz de a face o vizită, pentru moment, la Kiev a fost taxat de ambasadorul ucrainean la Berlin, Andriy Melnyk.

”Să te comporți ca un ofensat nu aduce a om de stat”, a catalogat diplomatul decizia liderului german, într-un interviu citat de Der Spiegel.

”Beleidigte Leberwurst”, termenul folosit de ambasadorul ucraniean este o expresie folosită în Germania pentru a descrie persoanele care se ofensează ușor și nu știu de glumă.

”Este vorba despre cel mai brutal război de anihilare de la atacul nazist asupra Ucrainei, nu este o treabă de grădiniță”, a adăugat ambasadorul ucrainean.

Melnyk a subliniat de asemenea că Ucraina are nevoie de mai mult decât ”vizite simbolice” și că speră ca Germania să își respecte promisiunea de a livra armament greu Ucrainei.

Remarca diplomatului vine după ce Olaf Scholz a refuzat invitația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a se deplasa la Kiev invocând decizia părții ucrainene de a refuza primirea președintelui german Frank-Walter Steinmeier. Steinmeier plănuia să meargă pe 13 la Kiev cu președinții Estoniei, Letoniei, Lituaniei și Poloniei.

Vizita sa a fost însă respinsă de Zelenski din cauza pozițiilor pro-ruse avut de german în trecut pe când era ministru de externe, între anii 2005 și 2009 și 2013 și 2017.

Președintele german a recunoscut la începutul lunii aprilie că s-a înșelat în privința ”nebuniei imperiale” a lui Vladimir Putin și a calificat gazoductul Nord Stream 2 drept o ”greșeală”.

”Aderarea mea la Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Am ținut să construim poduri în care Rusia nu mai credea și despre care partenerii noștri ne-au avertizat”, afirma Steinmeier.