Amenzi de 2.000-3.000 de lei pentru toți românii care nu fac asta de luni, 20 decembrie

Alexandru Rafila anunța decizia de a implementa formularul de călătorie obligatoriu din România. În același timp s-au stabilit și ce sancțiuni vor primi cei care nu se conformează și nu respectă legea.

UPDATE 18 decembrie 2021: Amenzi extrem de mari pentru necompletarea formularului
Măsura implementării acestui formular de călătorie vine și cu amenzi extrem de mari pentru cei care decid să nu-l completeze. Decizia este valabilă pentru totți cetățenii care vor intra în România, de la data implementării deciziei, 19 decembrie. Completarea se face numai online, accesând adresa plf.gov.ro. Amenzile, în cazul în care se refuză completarea actului, sunt cuprisne între 20.000 și 3.000 de lei, conform comunicatului emis de autoritățile române.

„Începând de luni, 20 decembrie 2021, cetățenii care intră în România nu vor mai fi nevoiți să completeze declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei, întrucât toate datele din declarația epidemiologică se regăsesc în formularul digital de intrare în România. Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat.

Formularul digital de intrare în România (PLF) va intra în vigoare începând cu 20 decembrie a.c. și va putea fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro începând cu 19 decembrie pentru ca toți cetățenii care vin în țară să aibă suficient timp să îl acceseze. Formularul, dezvoltat de STS pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale, nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră.

Reamintim că acest formular trebuie completat cu maximum 24 de ore înainte de prezentarea la punctele de trecere a frontierei. Datele trebuie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate. Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state membre.”, se arată în comunicatul emis de autorități

știrea inițială
Alexandru Rafila, reacție despre formularul obligatoriu din România: ce spune specialistul?
Alexandru Rafila a vine cu o primă reacție despre formularul de călătorie care devine obligatoriu în România. De asemenea, ministrul Sănătății explică și care sunt sancțiunile pe care le vor primi cetățenii care nu se conformează noilor reguli.

Concret, românii fac acum cunoștință cu un act normativ privind transmiterea noii tulpini emergente Omicron. Țara noastră suportă și ea decizia Comisiei Europene în privința instituirii unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare.