18.8 C
București
duminică, 13 iunie 2021

Amenzi uriase pentru soferi! Are legatura cu roata de rezerva. Politistii au inceput verificarile

Prevederile din Codul Rutier referitoare la cauciucurile de iarna spun ca acestea sunt obligatorii pe drumurile acoperite de polei sau zapada, neexistand o data calendaristica in ceea ce priveste intrarea lor in vigoare.

Legea este la fel de ambigua in ceea ce priveste si roata de rezerva. Legislatia nu precizeaza nimic despre roata de rezerva, daca trebuie sau nu prevazuta cu cauciuc de iarna sau all-season.

Vestea proasta este aceea ca daca sunteti prinsi cu trei cauciucuri de iarna si unul de vara riscati sa fiti amendati, potrivit capital.ro

Asadar, in cazul in care faceti pana si aveti nesansa sa fiti opriti de politie avand un cauciuc de vara, cel de pe rezerva, ramane la latitudinea politistului daca va amendeaza sau nu. Ca sa nu se ajunga intr-o astfel de situatie, cel mai bine ar fi ca rezerva sa aiba in dotare cauciuc de iarna sau all-season, daca geanta permite si nu este roata din aceea mai mica de dimensiuni si solida.

Amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarna sunt uriase.

„Este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. Amenda pentru fapta mentionata este prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda, respectiv intre 1.305 si 2.900 de lei) si se va retine certificatul de inmatriculare/inregistrare al autoturismului, eliberandu-se o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie”, informeaza Politia Rutiera.

Totodata, in Codul Rutier este prevazuta si o situatie in care politistul are dreptul sa iti dea o amenda de 725 de lei si sa iti retina certificatul de inmatriculare daca anvelopele de iarna sunt uzate, deci nu mai functioneaza cum ar trebui.

Limita legala de uzura este cea de 1,6 milimetri, aceeasi ca in majoritatea tarilor din Europa, Asia si America de Nord, fiindo prevedere stabilita la nivel international.

Prevederile referitoare la martorii de uzura se gasesc in art. 100 din Codul Rutier, unde se mentioneaza ca amenda este un din clasa II, deci 405 puncte, ceea ce inseamna ca poate ajunge pana la 725 de lei.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate