Statele Unite au dezvăluit Ucrainei planurile de atac ale lui Putin

La mijlocul lunii ianuarie, Statele Unite au furnizat conducerii Ucrainei informaţii despre atacul iminent al Rusiei, inclusiv planuri detaliate pentru un atac asupra Kievului din Belarus, informează Wall Street Journal.

În lunile premergătoare invaziei ruseşti în Ucraina, şeful CIA, William Burns, ar fi întreprins două misiuni top secret: în prima l-ar fi avertizat pe Vladimir Putin că, dacă ar fi atacat Ucraina, Occidentul ar fi răspuns cu sancţiuni dure.

În cea de-a doua misiune, i-ar fi dezvăluit lui Volodimir Zelenski planurile Kremlinului, furnizând informaţii esenţiale pentru a evita atacul pe aeroportul capitalei Kiev.

Potrivit Wall Street Journal la începutul lunii noiembrie anul trecut, Burns l-a sunat pe Vladimir Putin, utilizând o linie de comunicație criptată, pentru a-i cere să nu continue cu planul său de a invada Ucraina, iar Putin ar fi răspuns că nu vrea să ajungă la Kiev, dar a subliniat, de asemenea, că Ucraina nu este o ţară reală, ci numai o decizie politică a lui Lenin.

Apoi, directorul CIA, William Burns, a vizitat în secret Kievul şi s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Directorul CIA a transmis informaţii care au ajutat foarte mult Ucraina în primele zile ale războiului”, scrie WSJ.

Burns le-a comunicat ucrainenilor că ruşii plănuiesc să atace Kievul pe calea cea mai scurtă: de pe teritoriul Belarus prin zona de excludere a Cernobîlului.

”El a avertizat că forţele ruse plănuiesc să pună mâna pe aeroportul Antonov din Gostomel şi să-l folosească pentru a transfera trupe pentru a captura Kievul”, adaugă jurnaliştii americani.

Potrivit acestora, în timpul acestei vizite, Burns a confirmat, de asemenea, că scopul ”operaţiunii speciale” ruse era acela de a schimba puterea cu una loială pro-rusă.

Rusia spera să primească ajutor din partea unor părţi ale armatei ucrainene, ceea ce nu s-a întâmplat.

Federaţia Rusă a crezut că va putea captura rapid Kievul, iar Putin şi oamenii săi au planificat să debarce trupe în cartierul Pechersk din Kiev.

Din informațiile documentate de Wall Street Joirnal ar mai reieşi că, în primele zile ale conflictului, Statele Unite ar fi oferit o cale de a fugi preşedintelui Zelenski care, însă, ar fi ales să rămână. Pe 26 februarie, Zelenski a spus Washingtonului: ”Bătălia este aici. Am nevoie de muniţie, nu de o cale de scăpare“.

Statele Unite au început să sporească asistenţa militară pentru Ucraina din octombrie 2021. Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haynes, a estimat că pregătirile ruseşti pentru atac urmau să fie finalizate până la sfârşitul lunii ianuarie.

Informaţia a fost transmisă de liderii guvernelor occidentale, dar mulţi dintre aceştia nu au crezut până la sfârşit că Vladimir Putin va ataca Ucraina.