Ana Birchall, dupa ce ICCJ solicita lamuriri in dosarul lui Radu Mazare: ”O sa dam curs acestor solicitari”

Ana Birchall, ministrul interimar al Justitiei, a declarat ca, astazi, nu s-a primit nicio adresa oficiala la Ministerul Justitiei de la Inalta Curte privind lamuriri referitoare la documentatia extradarii lui Radu Mazare, precizand insa ca astfel de cereri vor fi solutionate.
Pana in acest moment, la Ministerul Justitiei nu a venit nicio solicitare oficiala, in momentul in care o sa avem o solicitare oficiala din partea Inaltei Cursi sau altor instante de judecata, o sa dam curs acestor solicitari, conform competentelor Ministerului Justitiei„, a precizat Ana Birchall, la sediul PSD.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis, astazi, o cerere a avocatilor lui Radu Mazare, care spun ca acesta nu ar mai putea fi judecat sau cercetat si in alte cauze decat cea pentru care a fost extradat, si au transmis o adresa la Ministerul Justitiei in care solicita lamuriri. La termenul de luni al procesului, avocatul lui Radu Mazare a facut o cerere prealabila prin care aratat ca in legea extradarii se prevede ca persoanele nu ar putea fi cercetate sau judecate in alte cauze decat cea pentru care au fost extradate. Potrivit legii, „persoana predata nu va fi nici urmarita, nici judecata pentru orice alte fapte anterioare predarii”, a explicat avocatul fostului primar al Constantei.

Ce a cerut Radu Mazare judecatorilor de la Inalta Curte

Radu Mazare detine calitatea de extradat

Mazare Radu are si calitatea de extradat. In aceasta calitate, supun Inaltei Curti de Casatie si Justitie dispozitia referitoare la regula specialitatii. In opinia mea, exista un principiu de la care nu ne putem abate, ca persoana nu va fi nici urmarita, nici supusa unei restrictii a libertatii pentru alte fapte anterioare predarii. (…) Invoc acte oficiale prezentate de oficialitatile romane din care rezulta ca Mazare a fost extradat pentru pedeapsa de 9 ani. Fac trimitere la conunicatul Politiei Romane din data de 8 mai, cand a fost arestat in Madagascar. In acest context, avem o cerere de probatorii pentru a va adresa Ministerului Justitiei care sa comunice cererea de extradare si actele anexe pentru ca Ministerul Justitiei s-a pronuntat public cu privire la aceasta problema. Mazare nu poate fi judecat pentru o alta fapta produsa anterior extradarii. Fapta e in 2011, iar extradarea in 2019„, a declarat aparatorul lui Radu Mazare.

Procurorul DNA de sedinta a precizat ca procedura de extradare e in alta cauza, dar ca articolul nu are aplicare, deoarece a fost deja extradat si nu se mai aplica regula specialitatii, precizand ca nu se impune nici disjungerea, nici incetarea.
Radu Mazare a spus in fata instantei ca este de acord cu cele cerute de avocat, iar, dupa o pauza de deliberare, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis solicitarea avocatului lui Radu Mazare, pentru a se emite o adresa catre Ministerul Justitiei pentru a se comunica documentatia legata de extradarea lui Radu Mazare.
Fostul primar al Constantei, Radu Mazare,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !