ANAf, pe urmele romanilor. Atentie! Toti cei verificati sunt obligati sa faca asta

In cazul in care o persoana se confrunta cu o inspectie fiscala din partea ANAF, este foarte important sa-si cunoasca drepturile si obligatiile. Cand un contribuabil persoana fizica urmeaza sa fie supus unei verificari a situatiei fiscale personale, acesta trebuie instiintat inainte, in scris, de catre organul fiscal si trebuie sa-i fie aduse la cunostinta drepturile sale. Potrivit legislatiei fiscale, pe intreaga perioada a verificarii, contribuabilul are dreptul la asistenta juridica sau de specialitate – si este mai mult decat indicat sa se foloseasca de acest drept.Intre obligatiile celui verificat de ANAF se numara punerea la dispozitia organului de verificare a documentelor si registrelor cerute si permiterea verificarilor la fata locului.

Nu doar firmele si persoanele fizice autorizate sunt in vizorul Fiscului in privinta veridicitatii situatiei fiscale pe care si-o declara, ci si unele persoane fizice. Verificarea situatiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit de catre ANAF e tratata in Codul de procedura fiscala, in principal, dar se completeaza si cu alte acte normative subsidiare, scrie avocatnet.ro

Contribuabilul trebuie sa fie instiintat despre verificarea fiscala ANAF inainte, printr-un aviz de verificare ce trebuie trimis, in scris, cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii verificarii fiscale. Acest document trebuie sa contina urmatoarele chestiuni, potrivit Codului de procedura fiscala:

  • temeiul juridic al verificarii;
  • data de incepere a verificarii;
  • perioada ce urmeaza a fi supusa verificarii;
  • posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a verificarii;
  • locul desfasurarii verificarii si persoana de contact la care se va prezenta contribuabilul;
  • informatiile si inscrisurile relevante pentru verificare;
  • solicitarea de depunere a declaratiei de patrimoniu si de venituri.

Potrivit listei de mai sus, contribuabilul are dreptul sa ceara o amanare a datei de incepere a verificarii, dar doar o data, in baza unei solicitari scrise si numai pentru motive justificate – motive de sanatate, sa zicem.

Mai departe, pe perioada verificarilor contribuabilul are dreptul sa fie asistat de un avocat, de un specialist in fiscalitate sau de orice persoana considera ca-l poate ajuta cu asistenta juridica sau de specialitate. De asemenea, beneficiaza si de protectia pe linia secretului fiscal.

 Cel verificat are dreptul sa ceara, tot in scris, schimbarea locului de desfasurare a verificarii fiscale, care poate avea loc si la domiciliu sau la sediul persoanei care acorda asistenta juridica/de specialitate.

Apoi, nu doar ca are dreptul, dar este chiar recomandat ca cel verificat sa colaboreze cu organul fiscal la constatarea starilor de fapt fiscale, sa dea informatii, sa prezinte documente relevante si orice informatii considera relevante pentru stabilirea situatiei sale fiscale.
Un alt drept al contribuabilului este acela de a fi informat pe parcursul desfasurarii verificarii fiscale asupra constatarilor rezultate – aici este foarte important sprijinul acordat de un avocat sau un specialist in fiscalitate, pentru ca inspectorii fiscali au tendinta sa ignore acest drept al contribuabilului verificat (cel putin,

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !