Angela Merkel îşi apără politica faţă de Rusia. ”Nu am pentru ce să-mi cer scuze”

În primul interviu important după ce a părăsit postul de cancelar, Angela Merkel a apărat sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei și rolul Germaniei în procesul de pace de la Minsk, menit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, în 2014-2015, relatează BBC.

”Procesul de pace, a susținut ea, i-a dat timp Ucrainei să se dezvolte ca națiune și s-și întărească armata.

Nu mă învinovățesc pentru că nu m-am străduit destul. Nu văd unde aș putea spune «acolo am greșit» și de aceea nu am pentru ce să-mi cer scuze”, a declarat Angela Merkel, pentru televiziunea germană ARD:

Merkel spune că s-a opus în 2008 aderării Ucrainei la NATO pentru că a dorit să prevină o escaladare cu Rusia și pentru că Ucraina nu era pregătită.

”Nu era Ucraina pe care o știm astăzi. Țara nu era stabilă, era plină de corupție”, a spus Angela Merkel.

Merkel a fost acuzată că a lăsat Germania vulnerabilă prin întreținerea unor relații bazate pe interese economice cu Rusia.

Conducta Nord Stream 2 a fost construită în perioada în care ea era cancelar  și a fost suspendată doar de succesorul ei, Olaf Scholz, cu puțin înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.

Cu toate astea, Angela Merkel a declarat că Europa și Rusia sunt vecine și nu se pot ignora reciproc.

”Trebuie să găsim o cale să coexistăm, în ciuda diferențelor dintre noi”, a declarat Merkel.

În același interviu, Merkel a spus că invadarea Ucrainei este ”nu numai inacceptabilă, dar și o mare greșeală a Rusiei”.

”Dacă ne întoarcem de-a lungul secolelor și ne certăm cine ce bucățică de pământ are, am avea numai război. Nu este deloc o opțiune”, a afirmat fostul cancelar german.