ANIF a intervenit pentru a scoate apa de pe campurile din Iasi. Fermierii inca evalueaza pagubele

• Pentru a veni in ajutorul fermierilor, angajatii ANIF au scos apa de pe campurile unde se aflau culturile  • „La solicitarea fermierilor au fost pornite mai multe statii de pompare-evacuare”, sustin reprezentantii ANIF Iasi

Angajatii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF)- Filiala Moldova au fost mobilizati in ultimele zile pentru ca prin statiile de desecare sa se scoata apa ce distruge munca agricultorilor din judet. Fermierii care s-au confruntat cu baltiri au apelat la angajatii institutiei. In ultimele zece zile au fost desecate sute de hectare de teren agricol unde au avut fermierii probleme din cauza precipiatiilor abundente. Statiile de pompare–desecare pot fi pornite gratuit in situatii de urgenta, pentru evitarea inundarii gospodariilor sau a cailor de comunicatie, prin ordin al Prefectului. Fermierii sustin ca acum calculeaza pagubele produse de ploile din ultima perioada.

Angajatii ANIF au scos apa de pe campuri

Unul dintre marii fermieri din judet care evalueaza pagubele produse din cauza vremii este Mihai Haraga, presedintele Semtop Grup. Ploile au afectat culturile in camp, astfel ca specialistii din cadrul fermei de la Bivolari inca fac evaluari pentru a stabili pagubele produse in ultima perioada. In zona unde este amplasata ferma, in zona Bivolari-Tabara, a plouat cu cantitati insemnate de apa. De aceea, aici au intervenit angajatii ANIF Iasi.

„Statia SPE Balteni din amenajarea Tabara-Trifesti-Sculeni, subsistem Lunca, a evacuat un volum de apa de 200.000 de metri cubi. Aceasta statie a fost pornita preventiv, ca urmare a avertizarilor meteo, de vineri, 31 mai. Tot preventiv, ca urmare a avertizarilor meteo, a fost pornita statia de pompare SPE Balteni, incepand de vineri, 31 mai 2019. In luna iunie, in zonele amenajate s-au consemnat precipitatii cuprinse intre 25-60 de litri pe metru patrat. La solicitarea fermierilor au fost pornite mai multe statii de pompare evacuare, respectiv SPE 5 din amenajarea Sculeni-Tutora-Gorban, compartiment nord, zona Golaiesti care a evacuat un volum de apa de 30.000 de metri cubi. Aceasta a fost pornita pe 3 si 4 iunie”, a declarat Ionel Grosu, directorul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF), filiala Moldova.

Vezi si: Unic in Romania! Nimeni nu a mai vazut acest aparat pana acum. A fost adus in Iasi pentru prima data – FOTO

La nivelul judetului, ANIF Iasi exploateaza o suprafata amenajata cu lucrari de desecare de 42.059 de hectare distribuite in 9 amenajari de desecare.

Primarii din alte comune din judet au chemat localnicii sa depuna cererile de calamitate. „La noi au fost mari probleme cu drumurile. Si la culturile de porumb au fost probleme, vreo 20 la suta din suprafata agricola este inundata. Am fost in teritoriu in toate zilele, sa

 » Sursa: bzi.ro