Anunț de ultimă oră! Aceste venituri nu se majorează în 2023

În ultima vreme se vorbește tot mai multe despre majorarea pensiilor, a salariilor, dar sunt și vești rele în acest sens. Anumite venituri de la stat nu cresc anul acesta, ceea ce înseamnă că vor rămâne la aceeași valoare din 2022. Vezi dacă faci parte din categoria celor vizați.

Bugetul de stat 2023. Venituri nemajorate
Veniturile multor români vor crește începând cu 1 ianuarie 2023, însă unele categorii de beneficii plătite de stat vor fi înghețate la nivelul acestui an. Mai exact, nu vor mai beneficia de nicio mărire cel puțin până în 2024, când ar putea fi luate alte decizii în acest sens.

Conform autorităților, salariile de bază, soldele de funcție, salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare lunară, vor fi majorate cu doar 10%, astfel încât să nu fie depășite limitele clar stabilite.

În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei.”, se arată în documentul citat.

Veniturile pentru unele categorii speciale vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2022 sunt următoarele: persoanele persecutate politic, deportate sau prizonierii de război, veteranii, invalizii și văduvele de război, persoanele persecutate din motive etnice în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945, persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, persoanele care au indemnizația pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, indemnizația președintelui Consiliului National al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice, indemnizațiile acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România, membrilor Academiei de Științe Medicale din România, membrilor Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” și membrilor Academiei de Științe Tehnice din România, sprijinul material acordat urmașilor membrilor Academiei Române și urmașilor membrilor Academiei Oamenilor de Știință din România, ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, indemnizațiile reparatorii lunare acordate ca reparații morale și materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961, drepturile pentru personalul participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român pentru familiile și urmașii celor decedați, precum și indemnizațiile pentru revoluționarii din 1989 și pentru persoanele implicate în revoltele anticomuniste de la Brașov (1987) și Valea Jiului (1977).