Apel către agenţiile de turism: ”Nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs pentru Delta Dunării“

Asociaţia Delta Dunării a lansat un apel către reprezentanţii agenţiilor de turism din România, în cadrul unei întâlniri organizate la Sulina.

”Vă rugăm să nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti sau Ploieşti.

Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 de kilometri în autocar, apoi alţi kilometri în barcă, gonind cu barca, în viteză pe canale”, spun cei din Asociaţia Delta Dunării.

Au fost prezentate şi efectele dezastruoase asupra florei şi faunei din deltă produse de un turism ”în viteză”.

De asemenea, spun reprezentanţii asociaţiei, sunt şanse mari ca turistul să nu se mai întoarcă niciodată în Rezervaţie, ”pentru că ceea ce vede prin plasticul bărcii îi va lăsa un gust amar.”

Asociaţia Delta Dunării arată că acest patrimoniu UNESCO se vizitează în tihnă, pe îndelete, cu bărci descoperite, cu viteză mică, în caiac, ascultând ciripitul păsărilor, admirând frumuseţea canalelor şi a florei, faunei care ne înconjoară.

”Avem o singură Deltă în ţara noastră şi împreună trebuie să învăţăm să protejăm această minune a naturii”, conchid aceştia.

În anul 2021, angajatul unei firme pirat care organizează excursii în Delta Dunării a stârnit revolta localnicilor şi a turiştilor după ce a fost fotografiat în timp ce intra cu ambarcaţiunea cu motor într-o colonie de pelicani din zona golfului Musura.