Misterul pistolului-mitralieră românesc cu care a fost ucis un ofiţer de poliţie din SUA. Anchetatorii încearcă să afle cum a intrat în ţară arma

Loren Courtis, un ofiţer de poliţie american din Detroit, a fost ucis pe 6 iulie cu o armă de producție românească – pistolul-mitralieră AK-47 Draco.

Ucigaşul, Ehmani Mack Davis, în vârstă de 19 ani, l-a surprins şi l-a ucis pe poliţist chiar în timp ce acesta răspundea unui apel de urgenţă dat la 911.

Polițistul și colegul său de patrulă fuseseră chemaţi printr-un apel de urgenţă prin care le-a fost semnalat un schimb de focuri în vestul oraşului Detroit, între Joy Road şi Marlowe Street, informează Detroit Free Press.

Cei doi ofiţeri de poliție au fost întâmpinaţi de suspect, care era înarmat cu o armă de asalt şi a tras în direcţia lor. Detroit News scrie că Loren Courtis a fost împuşcat în gât, iar partenera sa, ofiţerul de poliţie Amanda Hudgens a tras mai multe focuri în direcţia atacatorului, pe care l-a ucis.

Primele informaţii făcute publice în Statele Unite nu au adus prea multe clarificări. În primul rând, şeful Poliţiei din Detroit, James White, a spus că un ofiţer a fost lovit, iar partenerul său a intrat într-un schimb de focuri cu suspectul şi a reuşit să-l lovească.

Ulterior, poliţistul rănit a fost declarat decedat la spital. White a ţinut să-i transmită un ultim omagiu ofiţerului ucis care a fost ucis, pe care îl consideră un erou. Abia într-un târziu a fost confirmat numele victimei.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Poliţiei Detroit a spus că arma cu care a fost ucis ofiţerul este variantă românească a puştii sovietice AK-47, potrivit unei analize a armelor realizate de Gunivore, un site web de arme online.

Pistolul-mitralieră AK-47 Draco este fabricat în România, la Cugir şi este descris de experţi ca fiind o armă puternică, zgomotoasă, care poate face inutile vestele antiglonţ.

Arma este din ce în ce mai folosită de grupările criminale din SUA şi Mexic. În urmă cu mai mult de 10 ani, un agent american de la Immigration and Customs Enforcement a fost ucis tot cu un AK-47 Draco.

Nu în ultimul rând, arma fabricată în România ar fi una dintre cele mai des cumpărate arme în SUA, începând cu anul 2005. Pe de altă parte, AK-47 Draco e foarte des folosită în Mexic, în confruntările dintre cartelurile de droguri şi autorităţi.

Există indicii că arma ar fi fost importată din România de un dealer de arme american şi nu ar fi fost adusă de reţelele de crimă organizată şi de traficanţii de arme.