Arnica, o planta de care organismul tau are nevoie

Gingasa si aromata floare de arnica, pretuita de secole pentru uimitoarele virtuti tamaduitoare, creste in zonele montane. Arnica, o floricica plapanda, galbena precum aurul, si-a pastrat secretele secole de-a randul. In fitoterapie se folosesc mai ales florile si mai putin frunzele sau radacinile. Pentru ca puterea  tamaduitoare a florii sa  fie maxima, aceasta se culege indeosebi cand vremea este insorita, intre orele 11 si 13.  

Floarea este foarte valoroasa pentru ca are in compozitie mai bine de 50 % dintre substantele active: helenina (cea mai importanta) alaturi de uleiuri volatile, acizii cafeic si fumaric, inulina si timol.   

Impreuna, aceste substante au efecte terapeutice dovedite: antiinflamatoare, antiseptice, antidepresive, antibacteriene, sedative si cicatrizante.

Ce spun fitoterapeutiiUn studiu recent realizat de specialistii in fitoterapie precizeaza ca arnica, o planta reprezentativa pentru flora tarii noastre, este un remediu ideal pentru migrene,  convalescente dupa socuri fizice si psihice si pentru stimularea imunitatii.

Tratamentul cu tinctura

Dupa orice fel de traumatism, cand tonusul psihic este in scadere, iar capacitatea de aparare a organismului este diminuata, tratamentul cu tinctura de arnica face minuni. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie, recomanda sa se respecte cu strictete doza uzuala prescrisa de producator.

Combate guturaiul, gripa si viroza pulmonara

In acest caz, se administreaza cate 50 de picaturi de tinctura diluata intr-o jumatate de pahar cu infuzie de menta, de trei ori pe zi.

Efecte benefice in nevroze, astenii sau socuri psihice

Pentru efectul ei calmant, in tratatamentul nevrozelor, asteniilor, dar si in crizele de isterie, se administreaza tinctura de arnica: cate 30 de picaturi diluate in apa, de trei ori pe zi.       

Stimuleaza imunitatea

In curele de stimulare a imunitatii, in migrene si in accidente vasculare , bolnavul trebuie sa urmeze trei cure succesive cu tinctura de arnica pe an. O astfel de cura dureaza 20 de zile, urmata de o pauza de zece zile. Terapeutii apreciaza ca, pentru cresterea imunitatii, arnica este chiar mai puternica decat echinacea.

Infuziile, eficiente in traumatisme craniene

In traumatisme craniene, urmate de dureri, infuziile din flori de arnica sunt foarte eficiente, iar oamenii de stiinta cauta explicatii in aceasta privinta.

Combate si raguseala

Infuzia de arnica este eficienta in cazul laringitelor si traheitelor. In astfel de situatii, de beneficiile infuziei pot profita  solistii, deoarece licoarea protezeaza corzile vocale , muschii laringelui si combate raguseala.

Tra

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !