Asta este cea mai tare investitie din istoria municipiului Iasi! In ultimii trei ani, valoarea proiectelor imobiliare a fost de 300 de milioane de euro

• Primaria Iasi isi trage partea din fiecare proiect imobiliar prezentat la autorizare • Taxa de 1 la suta din valoarea totala a unui proiect este considerata foarte mare de catre specialisti • In ultimii trei ani, au fost autorizate proiecte de 300 milioane de euro in municipiul Iasi, calcul facut in functie de taxele platite • „Sunt cateva milioane bune incasate de primarie din aceste autorizatii. Ar fi si mai mult daca nu ar fi blocaje la Urbanism. Oamenii se gandesc la confort si nu la rezultate. Intr-adevar, exista si un disconfort din partea dezvoltatorilor imobiliari. Un dezvoltator vrea sa construiasca, vecinii vin si pun presiune la Urbanism, iar proiectul sta blocat”, spun arhitectii • Pe de alta parte, specialistii de la FEEA se intreaba unde se duc acesti bani generati de taxe • „Pe mine m-ar interesa cu totul altceva, nu ce au facut dezvoltatorii. Ce a facut Primaria din aceste taxe pe autorizatiile de construire? Din cele aproape 3 milioane de euro s-ar fi putut face infrastructura in zonele unde s-a construit. Se facea, pe rand, cate ceva. Se circula prin noroaie cand mergi spre periferie, iar constructiile sunt haotice”, precizeaza prodecanul de la FEEA • Primarul Mihai Chirica sustine ca acesti bani s-au investit in reparatii strazi si trotuare

Inca de la jumatatea anului trecut se vorbea de o criza in domeniul imobiliar, mai ales in ceea ce priveste construirea locuintelor noi. Insa, datele oferite de municipalitate ar putea arata cel mult un ritm constant de la inceputul lui 2016 pana la finalul lui 2018. A fost luata in calcul situatia autorizatiilor de construire emise in perioada 2016-2018, adica cat a platit un beneficiar pentru o locuinta colectiva sau una individuala. Astfel, in cei trei ani mentionati, au fost eliberate 3.988 autorizatii de construire.

Cele mai multe au fost emise anul trecut, cu una in plus fata de 2016. De aici, Primaria Iasi are numai de castigat. In perioada amintita, a taxat beneficiarii care au solicitat autorizatii cu suma de 14.207.286 lei, adica putin peste 3 milioane de euro. Aceasta suma indica si valoarea proiectelor initiate de dezvoltatori.

Taxa perceputa este de maximum 1 la suta din valoarea totala a proiectului. In consecinta, putem spune ca in ultimii trei ani, s-au realizat proiecte de peste 300 milioane de euro.

„Alin.5 – Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire rezidentiala sau cladire-anexa este egala cu 0,5 la suta din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii. Alin.6  – Taxa pentru eliberarea autorizatiei de construire pentru alte constructii decât cele mentionate la alin. (5) este egala cu 1 la suta din valoarea autorizata a lucrarilor de constructie, inclusiv valoarea instalatiilor aferente”, se arata in Legea 227/2015 – Cod Fiscal, art.474. Pentru dezvoltatori, pe langa realizarea propriu-zisa a constructiei si plata autorizatiei, se mai adauga costuri importante cu proiectarea locuintelor sau birourilor.

Arhitect: „Ar fi si mai mult daca nu ar fi blocaje la Urbanism”

Specialistii in domeniu explica faptul ca municipalitatea ar putea sa incaseze sume mult mai mari de la beneficiari,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !