Astonomii anunta un impact iminent intre galaxia noastra si o alta galaxie

Astronomii stiu deja ca galaxia noastra va intra in coliziune cu galaxia vecina, Andromeda. Insa inainte de acest eveniment va avea loc un alt impact cosmic, despre care nimeni nu avea pana acum informatii.
Impactul dintre Calea Lactee si Andromeda a fost estimat de catre cercetatori peste aproximativ 6-8 miliarde de ani. Insa va mai exista un impact similar, care va avea loc mult mai devreme.

Noua coliziune cosmica in care va fi implicata galaxia noastra va fi cu Marele Nor al lui Magellan, o galaxie care in prezent se indeparteaza de noi.

Impactul va avea loc peste aproximativ 1 miliard de ani. Concluzia apartine astrofizicianului Marius Constantin Cautun de la Universtatea Durham.

El a explicat si cum este posibil ca impactul sa aiba loc, desi in prezent galaxia aceasta se indeparteaza de noi.

Marele Nor are o masa mai mare decat credeau pana acum astronomii. Introducand noile date in computer, echipa lui Cautun a realizat simulari si a verificat cum va arata spatiul cosmic in viitor, luand in calcul mai multe scenarii posibile.

Astfel, cercetatorii au observat ca peste cateva milioane de ani Marele Nor al lui Magellan isi va schimba directia si in loc sa de indeparteze de noi se va intoarce spre galaxia noastra. Impactul dintre cele doua galaxii s-a regasit in peste 93% dintre simularile computerizate.

Desigur, coliziunea dintre galaxii este complet diferita de cea dintre stele sau planete. Impactul are loc treptat, in decursul a miliarde de ani.

Stelele din Marele Nor vor schimba probabil orbita actuala a stelelor din Calea Lactee, iar unele dintre acestea ar putea chiar sa fie aruncate in afara galaxiei.

De asemenea, gaura neagra din centrul Caii Lactee va deveni mai activa, se va hrani cu materia si gazele rezultate din impactul cosmic si astfel ar putea creste chiar si de 10 ori fata de dimensiunile actuale.

Interesant este insa ce se va intampla cu Pamantul. Exista mai multe variante posibile. Cea pesimista prezinta un viitor trist pentru viata pe Terra: sistemul solar este afectat de impactul galaxiilor, iar pozitia planetei se modifica fata de Soare. Asta inseamna ca nu va mai fi posibila viata pe planeta noastra.

Insa, conform unui scenariu optimist, Pamantul nu va avea de suferit. Chiar daca sistemul nostru solar va ajunge intr-o alta parte a galaxiei sau chiar in afara ei, acest lucru nu va fi resimtit imediat.

Daca vor exista pe atunci urmasi ai oamenilor, ei vor afla ce s-a intamplat cu planeta lor abia dupa mult timp, cand coliziunea se va termina si pozitia planetelor si stelelor se va stabiliza, scrie The Atlantic.

Cerul noptii va fi insa mult mai intunecat, iar calatoria spre alte stele si exoplanete va fi mult mai dificila, daca planeta noastra va ajunge in afara galaxiei.

Partea pozitiva a impactului cu Marele Nor este ca aceasta galaxie e mai mica decat Calea Lactee.

 » Sursa: bzi.ro