Atenție la ce țineți în mașină, șoferi! Riscați amenzi usturătoare!

Șoferii trebuie să fie foarte atenți la tot ce fac în trafic, dar mai ales la felul în care își echipează mașina. Este important să avem tot ce ne trebuie, să fim pregătiți pentru situații neprevăzute și un control rutier. Conform legii, dacă nu deții acest obiect, riști amenzi usturătoare!

Amenzi mari pentru lipsa kitului de siguranță

Conform legislației rutiere în vigoare, șoferii trebuie să aibă în mașini instrumente necesare pentru situații grave. Mai exact, orice conducator auto trebuie să se asigure că are la el kit-ul de siguranță auto, care conține trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător pentru incendii, toate omologate corespunzător.

 

Lipsa acestor instrumente absolut necesare se sancționează cu amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei. Pe lângă faptul că scapi de amendă dacă le ai, poți salva și viața ta sau a unui om în caz de accident dacă ai acces la ele. Au fost situații în care instrumentele necesare ar fi futut face minuni.

Este sau nu vesta obligatorie?

Cât despre vesta reflectorizantă, mulți cred că este și ea obligatorie. Se tem că pot lua amenzi grave dacă nu au acest obiect în portbagajul mașinii, dar adevarul este cu totul altul. Poliția spune, însă, că este doar o recomandare pentru a fi mai vizibili noaptea, dacă aveți vreo defecțiune la mașină. Astfel, nu primiți amendă dacă nu o aveți în mașină.

„Recomandăm deținerea unei veste reflectorizante în dotarea autovehiculului alături de cele două triunghiuri pentru a spori vizibilitatea atunci când este necesară intervenția la autovehicul, în special pe timp de noapte”, spun reprezentanții Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Un proiect se discută acum la nivel național și vizează obligativitatea motocicliștilor de a-și echipa motoarele. Astfel, după ce proiectul va intra în vigoare, motocicliștii nu vor mai trebui să aibă la ei trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.