Atentie la Dan Barna!

La fel cum Rares Bogdan a devenit noua stea PNL, Dan Barna s-a transformat, aproape peste noapte, intr-o personalitate remarcabila a politicii romanesti. Presedintele USR isi inscrie in palmaresul intern si extern, una dupa alta, cateva performante remarcabile. Este cazul deci sa fim cu ochii pe el.

USR-PLUS, fara a avea prea multe structuri in teritoriu, a devenit conform rezultatelor alegerilor pentru Parlamentul European al treilea mare partid din Romania, cu vocatia certa de a ocupa chiar pozitia a doua in viitor, iar in frontul anti-PSD devine primul concurent serios al PNL. Si, inevitabil, un rival al lui Klaus Iohannis. Posibil si un rival al lui Dacian Ciolos.

Cacealmaua prezidentiala

Pana de curand, Dan Barna a fost o figura cvasi-necunoscuta, chiar daca pana cand a ajuns presedinte facea parte din staff-ul celui mai agitat – ca sa nu zic oparit – partid parlamentar din Romania. La scurt timp insa dupa ce a preluat in mod ferm conducerea USR, Dan Barna a imprimat acestui partid aproape pe neobservate o noua si benefica traiectorie. Care sunt asset-urile acestuia?

In plan extern, USR-PLUS s-a plasat in noua structura politica a partidelor europene, intr-o pozitie extrem de avantajoasa. Pentru moment, aceasta noua structura inventata de presedintele Frantei Emmanuel Macron se numeste ALDE-Renaissance-USR-PLUS, urmand sa fie botezata in curand intr-o maniera mai succinta. Din aceasta noua structura, contrar informatiilor avansate pana ieri, Victor Ponta cu Pro Romania nu fac parte, Dan Barna declarand ca ramane consecvent pozitiei adoptata in strada in cursul demonstratiilor care au precedat si au determinat retragerea de la guvernare a actualului lider Pro Romania. Probabil Dan Barna si USR-PLUS vor dobandi o pozitie onorabila si importanta in noua aparuta familie UE, care va face pana la urma diferenta dintre populari si socialisti. Iar de aici incolo putem intelege mai usor si disputa interna.

In general, in politica rivalitatile se manifesta pe absolut toate fronturile. In alianta USR-PLUS exista deja o dubla competitie. Mai intai in interiorul USR, generata de nevoia lui Dan Barna de a-si consolida statutul si de a obtine o mai mare legitimitate. A doua oara intre acesta si Dacian Ciolos. pentru pozitia de candidat la alegerile prezidentiale.

Sa le luam pe rand. Pentru a-si consolida pozitia, acum la cald, imediat dupa spectaculoasa victorie la europarlamentare, Dan Barna a decis sa copieze mecanismul care a consacrat in trecutul apropiat puterea lui Liviu Dragnea in interiorul PSD, facandu-l pe acesta aproape intangibil in calitate de lider al partidului. Alegerea sa prin referendum intern. Practic, Liviu Dragnea nu mai putea fi detronat din statutul de lider PSD decat in conditii cvasi-imposibile. In prezent, asa cum este organizata Uniunea Salvati Romania, presedintele este ales printr-un vot ponderat. In sensul ca desemnarea sa se face de catre delegatii la Congres, dar voturile acestora au o greutate inegala, determinata de rezultatul de la alegeri al fiecarei organizatii. Dan Barna tocmai a schimbat statutul, astfel incat sa fie consacrat drept lider maxim al acestui partid prin referendum.

 » Sursa: bzi.ro