Atentie, locatari! Aceste reguli se vor aplica in 2019

Spre sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, vechea legislatie privind asociatiile de proprietari a fost inlocuita, noul cadru legal clarificand o serie de aspecte legate de utilizarea, modificarea si intretinerea locuintei, dar si regulile ce trebuie respectate in cadrul blocurilor sau modul in care se pot infiinta si functiona asociatiile de proprietari.
Iata noutatile relevante de retinut pentru anul 2019.

1. Noua lege a asociatiilor de proprietari se aplica incepand din 28 septembrie 2018 si stabileste conditii clare pentru folosinta, modificarea si intretinerea locuintelor, normele de conduita in cadrul imobilelor ori modul in care se stabilesc cotele de proprietate comuna in cadrul cladirii.
2. Pentru ca schimbarile aduse de noua legislatie privind asociatiile si care ii afecteaza pe administratorii de bloc sunt destul de numeroase, ne-am gandit ca, pe langa cele prezentate mai sus, sa facem si o sinteza a acestor modificari. Astfel, iata care sunt cele mai importante schimbari aparute in activitatea administratorilor.
3. Potrivit noului cadru legal al asociatiilor, administratorii de bloc pot lucra si in baza unui contract de prestari servicii. Anterior modificarii legislatiei privind asociatiile de proprietari, administratorii de bloc se puteau angaja doar in baza unui contract individual de munca.

Iata adevarata miza pentru o cunoscuta asociatie! Vor participa la alegerile locale – UPDATE/FOTO
4. Daca nu detin deja un certificat de calificare profesionala, cei ce ocupa un post de administrator ar trebui sa-si concentreze atentia pe obtinerea unui astfel de document. In caz contrar, acestia si-ar putea pierde functia de administrator de bloc.
5. De asemenea, administratorii de bloc ar putea fi obligati de catre asociatia de proprietari sa-si faca o polita de asigurare pentru raspundere civila profesionala. Administratorii care nu vor respecta aceasta obligatie impusa de asociatie vor putea fi sanctionati cu amenzi de cateva mii de lei.
6. Pe de alta parte, conform legislatiei noi in vigoare, asociatiile sunt obligate sa detina un singur cont bancar, care este folosit de toata lumea in relatia cu asociatia, inclusiv pentru a plati cotele lunare de intretinere. Suplimentar, noua legislatie stabileste ca, incepand cu luna septembrie 2018, absolut toti banii asociatiei de proprietari trebuie sa treaca prin contul unic al acesteia. Mai exact, administratorii de bloc nu vor mai putea plati furnizorii de servicii si produse in numerar, ci doar din contul unic al asociatiei.
7. Incepand cu luna septembrie 2018, cei ce locuiesc la bloc se pot organiza si in asociatii de chiriasi, nu numai in cele de proprietari. De principiu, aceste asociatii sunt organizate pentru reprezentarea intereselor chiriasilor

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !