Autobuzul viitorului, alimentat cu hidrogen, a ajuns la Bucuresti

Autobuzul viitorului a ajuns la Bucuresti, dar doar in teste deocamdata. Este o masina cu hidrogen, care poate fi alimentata in doar 7 minute si cel mai important, nu polueaza deloc. E prea devreme insa sa visam la o plimbare cu un astfel de mijloc de transport in comun, in Romania abia se discuta despre autobuze electrice si hibrid.

Autobuzele cu hidrogen circula deja pe strazile marilor orase din Europa, in Londra, Amsterdam, Koln sau Milano. In curand ne-am putea plimba si noi cu ele, mai ales ca sunt suta la suta ecologice.

Nu consuma motorina, benzina sau curent, ci hidrogen care nu polueaza. Incarcarea se face in doar 7 minute, iar pe teava de esapament nu ies gaze toxice ci apa.

Karl-Heinz Lambert, presedintele Comitetului European al Regiunilor, Comisia Europeana: Pentru prima oara in viata, am facut o excursie de 300 de km cu o masina care merge doar pe baza de hidrogen. A fost fantastic! Este posibil, dar avem nevoie de ambitie pentru asta!

Bucurestiul este pe locul 7 in topul celor mai poluate orase din Europa.

Mihnea Costoiu, rectorul Politehnica: Este o recomandare de a folosi energie regenerabila de a folosi combustibil care nu polueaza. Dezvoltam si noi in tara o anumita solutie – combustil care sa protejeze mediul si din punct de vedere al eficientei, costuri pentru populatie.

Autoritatile recunosc ca suntem cu un pas in spatele multor tari europene. Guvernul a alocat primii bani pentru construirea unor statii de alimentare pentru autovehicule electrice pe autorstrazi, drumuri nationale si europene. In Bucuresti, edilii au in plan schimbarea vechilor autobuze cu masini electrice.

Pana la finalul acestui an, am putea avea in bucuresti 100 de autobuze electrice si 130 de autobuze hibrid. Costurile sunt insa cele mai ridicate decat cel prezentate la politehnica.

550 de mii de euro costa un autobuz electric, fata de 370 de mii, cat costa acest autobuz cu hidrogen.

Exista insa un potential per

 » Sursa: bzi.ro