Avertismentul lui Adrian Nastase pentru PSD. Electoratul a transmis ca doreste o revolutie politica

Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte PSD, lanseaza o petitie-apel catre social-democrati, cu o radiografie a situatiei din partid din ultimii ani si mai multe propuneri pentru relansarea PSD. Nastase desfiinteaza principalele atitudini luate de liderii PSD dupa alegerile parlamentare din 2016 si vorbeste despre patru dimensiuni esentiale ale crizei din partid.

Adrian Nastase, la intalnire cu liderii PSD

„Apel catre social-democrati
Noi, semnatarii acestui apel, ne adresam actualilor si fostilor membri ai Partidului Social Democrat, simpatizantilor acestuia, tuturor celor care impartasesc valorile social-democratiei, precum si celor care considera ca Romania are nevoie, in continuare, de un partid politic de stanga modern si  puternic.

In fata esecului politic al PSD in alegerile pentru Parlamentul European, consideram ca este datoria noastra morala sa sprijinim principalul partid al stangii sa iasa din criza in care se afla.
O spunem cu tarie, pentru a evita confuziile: nu suntem o disidenta in interiorul PSD, nu dorim sa constituim un partid in interiorul partidului. Nu suntem animati de dorinta de a dobandi inalte demnitati in statul roman. Nu suntem noi cei care trebuie sa personifice adaptarea PSD la noile realitati. Insa, dorim si credem ca este posibila refondarea Partidului Social Democrat, pentru a juca in continuare un rol decisiv pentru progresul Romaniei. 

Misiunea uriasa a recladirii stangii romanesti are nevoie de toate resursele umane disponibile, de toate mintile si sufletele oamenilor de stanga. Suntem impotriva oricaror actiuni de revansa ori razbunare. „Sa mergem impreuna!” este si dorinta noastra sincera. Refondarea PSD se poate realiza doar daca sunt intelese si asumate cauzele crizei in care se afla. Nu rezultatele scrutinului din 26 mai a.c. sunt cauza crizei, ci pierderea confruntarii electorale a fost consecinta inevitabila a politicilor PSD din ultimii ani. PSD are nevoie de refondare, pentru a supravietui, deoarece criza sa are patru dimensiuni esentiale: de identitate, de management, de resurse umane si comunicationala.

Dupa castigarea alegerilor parlamentare din 2016, PSD s-a aruncat, total nepregatit, intr-o lupta pentru schimbarea justitiei penale. In locul unor necesare schimbari de sistem (si nu, in principal, de persoane) care sa fie asumate si explicate public, s-a procedat prin masuri luate pe ascuns, lipsite de explicatii credibile. Ca atare, perceptia initiala s-a transformat in credinta: PSD nu urmareste corectarea numeroaselor abuzuri din justitie, ci dobandirea impunitatii pentru unii din liderii sai. Manifestatiile de protest din 2017-2018, din tara si strainatate, au determinat acumularea unui val urias de ura impotriva PSD, care s-a „descarcat” cu ocazia alegerilor europarlamentare. Schimbarea a doua guverne care  nu si-au asumat masuri nepopulare in domeniul politicii penale au fost lovituri puternice pentru credibilitatea PSD.

Criza de identitate s-a adancit prin preluarea unor instrumente din arsenalul Dreptei politice. Pana la asa-numitul „referendum pentru familia traditionala” PSD nu a promovat masuri prin care sa fie divizata societatea. Spre deosebire de Traian Basescu si Klaus Iohannis, care au utilizat instrumentul referendumului, in trecut PSD a negociat marile probleme din societate, a propus politici integrative si abordari consensuale,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !