23.6 C
București
vineri, 7 mai 2021

Avertismentul OMS. Pandemia nu a trecut. Record de noi cazuri în întreaga lume

Noile cazuri de corona-virus au avut cea mai mare creștere zilnică, întrucât pandemia se înrăutățește, a arătat luni OMS, care cere țărilor să depună eforturi pentru a elimina virusul.

Potrivit OMS, virusul nu a ajuns la capacitate maximă în America centrală.

„La mai mult de șase luni de la începutul pandemiei, acesta nu este momentul ca țările să încetinească lupta”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o informare online, potrivit Reuters.

Record de noi îmbolnăviri

Mai mult de 136.000 de cazuri noi au fost raportate duminică la nivel mondial, cel mai mult într-o singură zi până acum, a spus el. Aproape 75% dintre aceștia au fost raportați din 10 țări, în mare parte din America și Asia de Sud.

Ca răspuns la o întrebare despre China, principalul expert în domeniul urgențelor al OMS, Dr. Mike Ryan, a declarat că studiile retrospective ale modului în care a fost abordat focarul ar putea aștepta, adăugând: „Trebuie să ne concentrăm acum pe ceea ce facem astăzi pentru a preveni al doilea vârf.”

Ryan a mai spus că infecțiile din țările din America Centrală, inclusiv Guatemala, sunt în continuă creștere și că sunt „complexe”.

„Cred că acesta este un moment de mare îngrijorare”, a spus el, apelând la o conducere puternică a guvernului și sprijin internațional pentru regiune.

Brazilia, focar de infecție

Brazilia este acum unul dintre cele mai mari focare ale pandemiei, cu cel de-al doilea cel mai mare număr de cazuri confirmate, în spatele Statelor unite, și un număr de decese ce a depășit Italia săptămâna trecută.

După ce a hotărât să scoată cifrele oficiale de pe site-ul administrației, Ministerul Sănătății brazilian a iscat confuzii și controverse, la finalul săptămânii, publicând două seturi contradictorii de cifre referitoare la numărul de cazuri și decese.

Ryan a spus că datele din Brazilia au fost „extrem de detaliate” până acum, dar a subliniat că este important pentru brazilieni să înțeleagă unde se află virusul și cum să gestioneze riscul și că OMS speră la o comunicare „consistentă și transparentă”.

La nivel global, peste 7 milioane de persoane au fost infectate cu corona-virus și peste 400.000 au murit.

„Acest lucru este departe de a se termina”, a spus van Kerkhove.

Cel puțin jumătate din cazurile de corona-virus recent descoperite de la Singapore nu prezintă niciun simptom, a declarat luni pentru Reuters șeful biroului de lucru al virusului guvernului, întărind decizia statului orașului de a ușura restricțiile de blocare foarte treptat.

SUA au anunțat ruperea de OMS

Ryan, întrebat despre cooperarea tehnică cu Statele Unite, după anunțul președintelui Donald Trump, în urmă cu 10 zile, de a-și încheia relația cu OMS, a declarat că OMS se bazează puternic pe experți din Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Institutele Naționale de Sănătate.

„Vom continua să facem asta până când nu vom fi instruiți sau informați altfel”, a adăugat el.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate