Avertizare meteo ANM. Cod portocaliu de ploi torenţiale şi furtuni

Meteorologii au emis avertizări cod galben și cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii, intensificări ale vântului și grindină.

Potrivit avertizării cod galben, valabilă de miercuri, 10 august, ora 10:00, până joi, 11 august, ora 08:00, în Oltenia, în nordul și vestul Munteniei, în sud-vestul Transilvaniei, precum și în zona Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40 l/mp.

Meteorologii au emis și o avertizare cod portocaliu valabilă începând de miercuri, 10 august, ora 12:00, până joi, 11 august, ora 03:00.

În cea mai mare parte a Olteniei, în nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali, vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 70 l/mp.

Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

În majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Potrivit ANM, o avertizare Cod galben, valabilă până la ora 11.00, vizează județele Constanța și Tulcea.

O altă avertizare vizează județele Galați și Vaslui, dar și zona joasă a județului Vrancea.

Avertizarea este în vigoare până la ora 14.30.

În aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale ce vor depăși, local, 55 – 65 km/h.

Porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Midia sunt închise miercuri dimineața din cauza vântului puternic
Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române, porturile au fost închise miercuri dimineața de la ora 7.30.

Sunt vizate porturile Constanța Nord, Constanța Sud și Midia, care au fost închise transportului maritim și fluvial din cauza vântului puternic.

Județul Constanța se află miercuri dimineața, până la ora 11.00, sub avertizare Cod galben de vânt. În zonă, rafalele vor depăși 55-65 km/h.

Dacă sunteți pe litoral, nu ignorați avertismentele salvamarilor. Steagul roșu rămâne arborat pentru că și astăzi vântul va sufla cu putere iar marea va fi foarte agitată, așa că nu intrați în apă pentru că riscați să vă pierdeți viața!

În doar două zile, patru turiști au murit înecați în apele agitate ale mării, iar un salvamar și-a pierdut viața în timp ce încerca să salveze un om. Marea este plină, pentru că mulți cred că valurile sunt doar distractive, nu și periculoase.

În zonele vizate de codul portocaliu, adică în zonele montane și submontane, vor fi ploi torențiale ce vor determina acumulări de apă ce vor depăși pe alocuri 40…60 de litri pe metru pătrat și izolat este posibil să se acumuleze chiar 80 de litri pe metru pătrat.

În zonele vizate de codul galben vorbim de cantități de apă mai mici, respectiv 35 de litri pe metru pătrat și doar izolat se vor depăși 50 de litri pe metru pătrat.

Pentru ziua de astăzi, până mâine dimineață la ora 10:00, meteorologii au restrâns codul galben de instabilitate atmosferică pentru zona Olteniei, pentru nord-vestul Munteniei și pentru zona Carpaților Meridionali, acolo unde se vor acumula cantități de apă de până la 35 de litri pe metru pătrat.

Acestei ploi aduc cu ele și temperaturi scăzute pentru această perioadă. Vremea devine răcoroasă în Moldova, în Transilvania și în Dealurile sudice. Temperaturile maxime nu vor depăși 31 de grade.

Ploile vor fi prezente astăzi și în zona de nord-est a țării. Acestea vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări ale vântului. Vântul va sufla cu putere în regiunile estice și sud-est. De asemenea, intensificări accentuate ale vântului vor fi prezente și în zona litoralului. Acolo se vor înregistra rafale de vânt de până la 55…65 de km pe oră.

În capitală, valorile termice au scăzut destul de mult față de zilele trecute. Astăzi sunt așteptate ploi și descărcări electrice, dar și intensificări ale vântului. La noapte, temperaturile minime vor scădea până la 16 grade.

Abia vineri începe să se încălzească din nou, maximele ajungând până la 33 de grade.