Cei bogați vor pleca, cei săraci vor lupta. Ucrainenii ar putea părăsi legal Ucraina pentru o sumă de 3-5.000 de dolari

Potrivit unei propuneri a consilierului ministrului Afacerilor Interne de la Kiev, Viktor Andrusov, bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani ar putea obține dreptul să părăsească legal Ucraina.

Oficialul ucrainean susține că din sumele colectate de la bărbații care vor pleca peste hotare în perioada legii marțiale, vor putea asigura finanțarea unui fond special de asigurări.

”Propun să fie introdusă o contribuție de asigurare de 3-5 mii de dolari, care să le permită celor ce au plătit să părăsească țara. În orice caz, interzicerea generală strică și mai mult.

Mulți ani banii care veneau de la cei ce munceau în afară salvau economia noastră și mai ales acum acest lucru este actual”, a menționat Viktor Andrusov, potrivit Ukranews.

Oficialul ucrainean a argumentat că blocarea bărbaților în Ucraina este nefavorabilă relațiilor economice cu statele vecine.

”Un cunoscut de al meu nu a reușit până la război să semneze un contract de export a producției noastre în Germania pentru o sumă de câteva milioane de euro.

Timp de trei luni este așteptat acolo să discute și să semneze contractul care ar salva 300 de locuri de muncă. Problema nu ține în mod direct de interdicție, ci de modul de abordare a acestei interdicții de a părăsi țara”, a spus Viktor Andrusov.

Anterior, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut o reacție dură față de petițiile care cer permiterea bărbaților să părăsească Ucraina.

”Nu înțeleg pe deplin cui i se adresează această petiție. Mie sau poate că această petiție ar trebui adresată părinților acelor soldați care au apărat Ucraina cu prețul vieții, când astăzi de la 50 la 100 de oameni pot muri în țara noastră în zona cea mai grea, în est”, a declarat Volodimir Zelenski.

Media locală din regiunile de frontieră ale Ucrainei a menționat pe parcursul ultimelor trei luni diverse cazuri de încercări ale bărbaților de vârsta înrolării să ajungă ilegal în UE sau în Republica Moldova, ocolind punctele de trecere sau mituind vameșii ucraineni.

Pe de altă parte, pe rețelele de socializare din Ucraina inițiativa consilierului ministrului Afacerilor Interne este criticată pentru că oferă anumite posibilități doar celor care au bani.

Utilizatorii scriu că cei bogați vor plăti o sumă simbolică și se vor odihni în statele UE, iar cei săraci vor fi nevoiți să moară pentru țară.

La începutul lui mai ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a declarat că peste un milion de persoane activează în sectorul ucrainean al apărării și securității. Fiind un număr destul de mare de oameni implicați în apărare, poliție, securitate și logistică, Kievul întâmpină anumite dificultăți în ceea ce privește aprovizionarea lor cu cele necesare, fiind vorba de căști, hrană,veste antiglonț, haine ș.a.

De asemenea, Kievul caută posibilități pentru relansarea economiei în teritoriile unde nu se desfășoară acțiuni militare.