Bauturile care cresc riscul de a te imbolnavi de cancer. Consumul lor regulat este foarte nociv pentru organism

Bauturile care vin la pachet cu una dintre cele mai temute boli din lume! Este suficient un singur pahar pentru a te expune riscului. Concluziile specialistilor sunt socante, in conditiile in care aceste bauturi fac parte din meniul zilnic al multor persoane, inclusiv copii!

Un aport regulat de bauturi dulci, in cantitati de cel putin un pahar, fie cu suc indulcit fie natural, a fost asociat cu o crestere a riscului de cancer, sugereaza un studiu amplu publicat joi, citat de AFP si Press Association.

Consumul de bauturi dulci a crescut in ultimele decenii la nivel mondial si a fost anterior asociat cu un risc mai mare de obezitate, un factor major de risc pentru cancer. O echipa de cercetatori din Franta a dorit sa evalueze asocierea, mai putin studiata pana in prezent, dintre bauturile indulcite si riscul de cancer. ”Am constatat ca sporirea consumului de bauturi indulcite a fost asociata pozitiv cu riscul de cancer in general si cu cel mamar”, au notat autorii cercetarii publicate in British Medical Journal (BMJ).

Sporirea cu doar 100 de mililitri pe zi, in medie, a consumului de bauturi indulcite, echivalenta cu un un pahar mic sau cu aproape o treime de doza standard, este asociata cu o crestere de 18% a riscului cancer” in general, a declarat doctor Mathilde Touvier, conducatoarea Echipei de Cercetare in Epidemiologie Nutritionala (EREN). In cazul cancerului mamar, s-a observat o crestere cu 22% a riscului.

Riscul este similar fie ca e vorba despre bauturi indulcite dulci sau de suc de fructe pur, fara adaos de zahar. Ambele tipuri de bauturi sunt asociate unui risc mai mare de cancer in general, potrivit studiului.

”Asociere semnificativa”

Rezultatele sugereaza o crestere cu 30% a riscului de diagnostic cu ”toate cancerele” la grupul care consuma mai multe bauturi dulci, in raport cu cele care au un aport mai mic, scrie Agerpres. Chiar daca studiul nu prezinta o legatura cauzala, demonstreaza o „asociere semnificativa”, dupa cum a explicat cercetatoarea pentru AFP. La studiu au fost luati in considerare factorii (varsta, stilul de viata, activitatea fizica, fumatul…) care ar fi putut influenta rezultatele.

„Zaharul este cel care pare sa joace rolul principal in aceasta asociere cu cancerul”, fapt ce nu ar putea fi explicat decat prin cresterea in greutate a participantilor la studiu. Obezitatea este o cauza cunoscuta a treisprezece tipuri de cancer, insa acest studiu recent a descoperit ca si persoanele slabe au un risc mai mare in cazul in care consuma cantitati usor mai mari de bauturi dulci sau sucuri de fructe.

Echipa a notat ca ”supraponderalitatea si cresterea in greutate ar putea sa nu fie singurii factori declansatori ai asocierii dintre bauturile dulci si riscul de cancer”. Cercetatorii au indicat un alt studiu, potrivit caruia bauturile dulci favorizeaza grasimea in jurul abdomenului chiar daca o persoana are o greutate sanatoasa, putand favoriza dezvoltarea tumorilor. Alta explicatie pentru aceasta asociere poate fi indexul glicemic ridicat al bauturilor dulci,

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !