BBC. Motivele pentru care Mariupol este atât de important pentru Rusia

O analiză BBC explică motivele pentru care Mariupol, orașul cel mai puternic bombardat și cel mai distrus în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, a devenit cheia acestei campanii militare.

Există patru motive principale pentru care preluareaMariupolului ar fi o victorie strategică pentru Rusia și o lovitură majoră pentru Ucraina.

1. Securizarea unui coridor terestru între Crimeea și Donbas
Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol ocupă doar o zonă infimă pe hartă, dar acum stă în calea forțelor ruse care au venit din peninsula Crimeea.

Trupele rusești se deplasează spre nord-est pentru a încerca să se conecteze cu camarazii lor și cu separatiștii ucraineni din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Statului Major al trupelor britanice, spune că cucerirea Mariupolului este vitală pentru efortul de război al Rusiei.

”Când rușii vor simți că au încheiat cu succes acea bătălie, vor fi finalizat un pod terestru din Rusia în Crimeea și vor vedea acest lucru ca pe un succes strategic major”, spune generalul britanic.

Dacă Mariupol ar fi capturat, Rusia ar ajunge, de asemenea, să dețină control deplin asupra a peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei, întrerupându-i astfel comerțul maritim și izolând-o și mai mult de restul lumii.

2. Sufocarea economiei Ucrainei
Mariupol este un port important din punct de vedere strategic la Marea Azov, parte a Mării Negre.

Cu danele sale adânci, este cel mai mare port din regiunea Mării Azov și găzduiește o mare fabrică de oțel. În vremuri normale, Mariupol este un centru cheie de export pentru oțelul, cărbunele și porumbul Ucrainei, care merg către clienții din Orientul Mijlociu și nu numai.

De opt ani încoace, de la anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova, în 2014, orașul a fost prins între forțele ruse din peninsulă și separatiștii pro-Kremlin din republicile separatiste autodeclarate Donețk și Luhansk.

Pierderea orașului Mariupol ar fi o lovitură majoră pentru ceea ce a mai rămas din economia Ucrainei.

3. Oportunitate de propagandă
Mariupol găzduiește o grupare militară ucraineană numită Brigada Azov, care include extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști.

Deși formează doar o parte minoră parte din forțele de luptă ale Ucrainei, aceasta a fost un instrument de propagandă util pentru Moscova, oferindu-i un pretext pentru a spune populației Rusiei că tinerii pe care i-a trimis să lupte în Ucraina sunt acolo pentru a ”denazifica” Ucraina.

4. Îmbunătățirea semnificativă a moralului trupelor
Cucerirea orașului Mariupol de către Rusia – dacă aceasta e va întâmpla – va fi semnificativă din punct de vedere psihologic pentru ambele părți în acest război.

O victorie a rușilor la Mariupol ar permite Kremlinului să arate populației – prin intermediul mass-media controlate de stat – că Rusia își atinge obiectivele și face progrese.

Pentru Putin, pentru care acest război pare a fi personal, aceasta are o semnificație istorică. El consideră că coasta Mării Negre a Ucrainei aparține ”Novorossiei” (Noii Rusii) – ținuturi rusești care datează din imperiul rus din secolul al XVIII-lea.

Putin vrea să reînvie acest concept, inclusiv prin ”salvarea rușilor de sub tirania unui guvern prooccidental de la Kiev”, așa cum îl vede el. În prezent, Mariupolul îi împiedică să-și atingă acest scop.

Dar pentru ucraineni, pierderea orașului ar fi o lovitură majoră, nu doar militar și economic, ci și pentru moralul bărbaților și femeilor care luptă pe teren, apărându-și țara.

Mariupol ar fi primul oraș important care ar cădea în mâinile rușilor după Herson, un oraș mult mai puțin important din punct de vedere strategic, care nu a fost apărat aproape deloc.