BCR anunţă câţi clienţi şi-au închis contul după votul negativ al Austriei privind Schengen

Boicotul românilor faţă de decizia Austriei de a vota împotriva României la Schengen continuă. Totuşi, BCR, a doua cea mai mare instituție bancară din țară și membră a grupului austriac Erste, nu pare să facă parte din planurile românilor de a sabota afacerile cu capital austriac. Vicepreședintele BCR, Dana Dima, a declarat într-o emisiunea radio că, după reacțiile din spațiul public ce îndemnau la boicotul firmelor austriece, BCR a pierdut foarte puțini clienți, relatează Economedia. Din cei 2,8 milioane de clienți persoane fizice, doar 12 persoane și-au mutat conturile.

„Îmi asum responsabilitatea de a nu detalia foarte mult pentru fiecare client în parte. Dar nici nici nu aș vrea să minimizez importanța fiecărui client. Nu reprezintă sub nicio formă un impact în bilanțul băncii, pentru că, dincolo de toate, suntem o bancă solidă, puternic capitalizată, iar efectul celor 12 clienți persoane fizice nu este important”, a spus Dana Dima, într-o emisiune la Europa FM.

Cât despre decizia Austriei de a oferi României un vot negativ cu privire la aderarea la Spaţiul Schengen, Dana Dima consideră că „este un moment de dezamăgire pentru noi toţi”. „Toți colegii mei, 5.300 de angajați, au fost la fel de dezamăgiți și supărați de această decizie. Dar poate că este un moment important, chiar dacă noi nu suntem parte din partea politică.”

Cum sprijină grupul bancar aderarea României la spațiul Schengen

Totodată, vicepreședintele BCR a explicat cum sprijină grupul bancar aderarea României la spațiul Schengen: „Avem eforturi concrete, la nivel de grup Erste și la nivelul Băncii Comerciale Române, de a informa și de a sprijini demersurile politice și diplomatice și aș vrea să vă spun foarte clar și responsabil că aceste demersuri sunt la nivel de cancelar și de președintele al Austriei, pentru că noi considerăm că România trebuie să fie parte din Europa și trebuie să aibă aceleași drepturi și aceleași responsabilități în același timp ca orice țară din Europa”.

Dana Dima a mai afirmat că aceste întâlniri au avut loc și înainte de votul din Consiliul JAI: „Atât acum, dar și înainte, pentru că noi nu ne-am asumat acest rol în ultimele zile sau în ultimele ore, la nivelul președintelui Grupului Erste au existat aceste discuții și întâlniri la nivel înalt în care am susținut poziționare avantajelor economice ale României, pentru că noi considerăm că România este o țară importantă pe harta Europei și considerăm că trebuie să facem multe lucruri, să dezvoltăm multe lucruri și mai ales să creăm încredere în în societate. Deci aceste întâlniri au avut loc, repet, nu în ultimele ore sau minute și nu în aceste zile doar, ci dinainte și vor avea loc în continuare. Sprijinul Băncii Comerciale Române și al grupului este necondiționat.”