Belgia. Un român pus ”să stea de șase” a adormit în timp ce prietenii lui jefuiau o bijuterie și n-a auzit când a venit poliția

Un grup de șase români a încercat să dea marea lovitură pătrunzând într-o bijuterie printr-o gaură făcută în peretele unei bijuterii din Wondelgemstraat, Belgia.

Ei au fost judecați la mijlocul săptămânii la Gent, fiind prinși după ce cel pus ”să stea de șase” a adormit și n-a auzit când a venit poliția, scrie cotidianul Nieuwsblad.

Pe 2 iulie 2019, locuitorii din Wondelgemstraat au fost martorii unor secvențe decupate parcă dintr-un film: împușcături, scrâșnet de cauciucuri și o bubuitură puternică.

În acea noapte, un grup de români a pătruns în cafeneaua Bentos, la colțul dintre Wondelgemstraat și Filips Van Cleeflaan, printr-o fereastră. Bărbații au făcut apoi o gaură în perete pentru a intra în bijutierul alăturată, Aslan Gold.

Planul lor a fost dat peste cap atunci când o alarmă a început să sune. Sunetul alarmei i-a descurajat pe hoți, trecuseră aproape două ore de când intraseră în subsol și se apucaseră să spargă peretele. Foarte probabil, vibrațiile au declanșat alarma.

Hoții au fost filmați de camerele de supraveghere și când au intrat în cafenea, dar și când au fugit.

Poliția a reușit să aresteze rapid un prim suspect, pe cel care trebuia să stea de pază. Dormea și agenții l-au luat ca din oală.

În cele din urmă, șase bărbați au fost identificați în legătură cu acest caz, de tentativă de intrare prin efracție. Încercaseră anterior să dea lovitura la o altă bijuterie din Bevrijdingslaan, dar nici acea lovitură nu le-a reușit.

Miercuri, procuratura a cerut în fața instanței câte 37 de luni de închisoare pentru fiecare inculpat.

Cu toate acestea, doar doi inculpați au fost prezenți în instanță. Ceilalți patru sunt încă urmâriți și se ascund.

Românul care ținea de șase a cerut clemență. ”Rolul lui este limitat. A venit aici cu un FlixBus (un autobuz ieftin care circulă între orașe -N.R.). A fost ademenit cu o slujbă, dar nu și-a dorit această slujbă”, a pledat avocatul românului.

Un al doilea român a negat orice implicare în tentativa de jaf. ”ADN-ul tău este pe rangă, pe o țigară, pe o cutie de Redbull, un pulover negru și o pălărie pe care le-am găsit cu toții în subsolul Bentos. Totul este o coincidență, desigur.”, a spus procurorul.

Judecătorul a anunțat că va da sentința pe 30 martie.