Cimitirul Bellu. ”Au dezgropat-o pe mama ca să vândă locul de veci”

Polițiștii Secției 14 au deschis o anchetă cu privire la dispariția unui cadavru care era înhumat în cimitirul Bellu, din București, încă din 1967.

A doua zi de Paști, o femeie a apelat la numărul de urgență 112 reclamând faptul că trupul mamei sale, înhumată la Cimitirul Bellu, a fost dezgropat și a dispărut împreună cu monumentul funerar.

Maria Vladu, persoana care sunat la 112, a declarat că mama sa a decedat pe când avea numai patru ani, iar tatăl său a făcut o chitanță de mână cu proprietarul unui loc de veci din Bellu, care, după ce a încasat banii, i-a permis să-și îngroape soția acolo.

”Tata a făcut o chitanță de mână cu proprietarul, pentru că loculrile de veci nu puteau fi vândute la vremea accea. După 1989, bărbatul nu a mai putut fi găsit, iar lucrurile au rămas așa. Eu i-am căutat pe urmași, de câte ori veneam la mormânt lăsam bilețele.

Nu am primit niciun răspuns, până de curând, când m-a sunat cineva care mi-a spus să-mi iau mortul de acolo. O anume Ionescu mi-a spus că vrea să vândă locul de veci, că are client la el și m-a întrebat, în acest sens, dacă știu cine este Marina Voica”, a povestit Maria Vladu pentru gândul.ro.

Femeia spune că, a doua zi de Paști, atunci când a mers la cimitir, a descoperit că mormântul mamei sale dispăruse fără urmă, iar în locul respectiv apăruse o tăbliță cu un număr.

Ea a sunat la numărul de urgență, iat la fața locului a ajuns o echipă de polițiști ai Secției 14.

Maria Vladu a spus că, în paralel cu ancheta Poliției s-a interesat la administrația cimitirului, de unde a aflat că moștenitoarea celui care ar fi întocmit chitanța de mână cu tatăl ei în 1967, a făcut demersuri pentru exhumarea cadavrului și a dat inclusiv un anunț, într-un ziar, prin care aparținătorii erau anunțați să vină și să ia rămășițele pământești ale persoanei îngropate.

”Nu știm nici până la această oră unde sunt oasele mamei. Am înțeles că ar fost băgate într-un sac și li s-a pus o etichetă. Totuși, nu le-am văzut și nici administrația nu m-a lămurit. Am înțeles, însă, că Poliția face o anchetă”, a mai spus Maria Vladu.

Legat de această situație, Poliția Capitalei a anunțat că verifică dacă exhumarea rămășițelor umane s-a făcut conform legii.

”La data de 25.04.2022, Secția 14 Poliție a fost sesizată, prin apel 112, de către o femeie, care a reclamat o stare litigioasă referitoate la un loc de veci amplasat într-un cimitir din sectorul 4.

Polițiștii au discutat cu reclamanta, aceasta precizând verbal că tatăl său ar fi deținut locul de veci în cauză, în baza unei chitanțe de mână întocmită în urmă cu 55 de ani.

În baza documentului olograf, nu ar fi putut să-și înscrie dreptul de proprietate și a fost anunțată de moștenitorii proprietarilor în drept și în fapt, că îl vor elibera.

Reclamanta le-a mai precizat polițiștilor că a fost nemulțumită de modul în care s-a relaționat cu un angajat al cimitirului.

Având în vedere că cele sesizate erau de natură litigioasă civilă, femeia a fost îndrumată să sesizeze administrația cimitirului și instanța de judecată, dacă este necesar.

Polițiștii Secției 14 continuă verificările cu privire la respectarea legislației și regulementului referitor la deshumarea osemintelor, dar și pentru stabilirea locului de depozitare al acestora, până la acest moment nefiind identificate date sau indicii care să conducă la presupunerea rezonabilă că nu ar fi fost respectată legislația în materie”, a anunțat Poliția Capitalei.

În același timp, surse din cadrul administrației Cimitirului Bellu au afirmat că mormântul a fost golit în condițiile legii, iar rămășițele pământești ar fi fost îngropate, cu monument funerar cu tot, într-un loc mai în față, care aparține tot persoanei care a cerut exhumarea.