Ultimate magazine theme for WordPress.

Beneficiile medicinei hiperbare

Un domeniu foarte putin cunoscut de omul de rand, dar cu multe beneficii, este medicina hiperbara – utilizarea terapiei cu oxigen in conditii de presiune crescuta. Aceasta ramura a medicinii a inceput sa fie cunoscuta odata cu explorarea mediului submarin. Este cunoscut faptul ca la zece metri sub apa creste presiunea cu un bar, astfel ca odata cu explorarea mediului submarin a fost necesara studierea conditiilor in care organismele umane rezista sub apa, la presiune scazuta.

Practic, medicina hiperbara se ocupa cu tot ceea ce inseamna administrarea unor gaze in conditii de presiune crescuta. Pentru a putea oxigena un tesut este nevoie de un sistem complex format din niste molecule foarte mari. Hemoglobina capteaza oxigenul si il descarca in tesuturi. Pacientul se introduce intr-o barocamera, unde cresterea presiunii duce la o dizolvare a moleculei de oxigen direct in plasma, limfa, in tesutul interstitial, in celula in sine, in cantitati direct proportionale cu presiunea dorita, astfel ca de la anumite presiuni se obtin concentratii ale oxigenului in tesuturi, chiar si in absenta unei circulatii corespunzatoare, de zeci de ori mai mare decat concentratiile normale de oxigen, ceea ce incepe sa dezvolte efecte terapeutice.

Indicatiile medicinei hiperbareMedicina hiperbara se utilizeaza in primul rand in tot ceea ce inseamna ischemie. Ischemia se traduce printr-o deficienta de oxigenare a tesutului. Cand vorbim de ischemie vorbim despre o multime de afectiuni care aparent nu au nimic una cu cealalta. De exemplu, o fractura este o ischemie traumatica pe linia de fractura, datorita intreruperii circulatiei.

 » Citeste mai mult pe: sanatate.bzi.ro

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Accept Citeste mai mult

Politica de confidentialitate & cookies